ARTISTS-IN-RESIDENCE

 

ARL je jedna je od prvih organizacija u Hrvatskoj koja je započela s praksom umjetničkih rezidencija kao razmjene i suradnje s međunarodnim artists-in-residence prostorima i programima po načelu reciprociteta. Takav vid umjetničke i kulturne razmjene vidimo kao jedan od najboljih načina kulturne suradnje i razmjene, kontekstualizacije umjetničke i kulturne produkcije.

 

ARL je od početka svoga djelovanja radila na principu višednevnog ugošćavanja autora kako bi se ostvarila što potpunija i kvalitetnija komunikacija između umjetnikā, prostora Grada i mjesta izlaganja ili produkcije. Posljednih godina rezidencijalna razmjena se uglavnom događa u sklopu programa Galerije Otok i programa Scena Karantena.

 

REZIDENCIJALNA RAZMJENA FRANKFURT / DUBROVNIK

 

2008. potpisali smo ugovor s Kulturamt Frankfurt o razmjeni artists-in-residence programa; program se od tada u kontinuitetu odvija svake godine  jednim dvomjesečnim boravkom hrvatskog autora u umjetničkom studiju Kulturbunker u Frankfurtu i boravkom jednog njemačkog autora u ARL.

 

U programu su do sada sudjelovali: 2008. Marijana Vukić i Barak Reiser; 2009. Viktor Daldon i Anette Babl; 2010. Marko Tadić i Nicolaj Dudek;  2011. Nives Sertić i Martina Wolf; 2012. Flo Maak i Anamarija Obradović, te 2013. Dino Topolnjak i Viola Bittl.

Umjetnice odabrane za 2014. su Maja Marković i Sarah Schoderer.

 

U sklopu programa Festival Karantena i programa Scena Karantena realizirali smo niz rezidencijalnih boravaka u Dubrovniku umjetnika i skupina ili kazališta kao što su

Mini Teatar (Ljubljana)

de facto (Zagreb)

Dubrovačke ljetne igre na projektu Skup:Igre Saše Božića

Bad.co, (Zagreb)

Manuel Pelmus,

Barbara Matijević i Giuseppe Chico

Isabelle Schad

Nature Theatre of Oklahoma i dr.

 

U 2014. ćemo osim razmjene Frankfurt/Dubrovnik organizirati i nekoliko rezidencijalnih boravaka za umjetnike koji će sudjelovati u projektu U SRCU SEZONE. GRAD JE MRTAV. ŽIVIO GRAD.  kao i nastaviti organizirati rezidencijalne  boravke u sklopu programa Scena Karantena

 

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Zaklada Kultura nova

Grad Dubrovnik

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva

Art radionica Lazareti je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj
civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Art radionica Lazareti sufinancirana je od Ministarstva kulture RH, Grada Dubrovnika, Zaklade Kultura Nova
i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.