preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

$VE J€ U NOVCU/QU€££O CH€ CONTA $ONO I SO£DI/A££ THAT COUNTS I$ MON€¥

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

BACAČI SJENKI & MAMAROGI: Sve je u novcu

 

09.09. 2019 u 20:30 u prostorijama Art radionice Lazareti, lađa X predstavili smo 

BACAČe SJENKI & MAMAROGI 

i njihov projekt

$VE J€ U NOVCU/QU€££O CH€ CONTA $ONO I SO£DI/A££ THAT COUNTS I$ MON€¥

Homo sine pecunia est imago mortis/Čovjek bez novca je slika smrti  kaže stara latinska poslovica a na temelju te ideje davne 1994 osnovana je u Zagrebu i poznata sekta Sljedba štovatelja banaka koja je tijekom 90-tih pohodila mnoge hrvatske banke u iskazivanju svoje vjere.

Dvije tisuće i nešto godina nakon te poslovice te dva i pol desetljeća po osnivanju spomenute sekte nismo se puno maknuli od tih osnovnih ideja o novcu. Još uvijek nam je on najmiliji i najstrašniji. Ljudi u kulturi, pogotovo kazalištarci žrtve su neadekvatnog obrazovanja u tom području. Upravo zato za sve njih napravili smo kazališnu predstavu-predavanje-radionicu "Sve je u novcu".

Uz pomoć talijanske kazališne trupe Mamarogi, Stalnog slovenskog gledališča u Trstu, staračkog doma ITIS u Trstu, centra za inovativno kazalište CSS iz Udina, Etičke banke Italije, Rottari udruženja, centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON  te književnog kluba Booksa iz Zagreba iz te brojnih hrvatskih, slovenačkih i talijanskih stručnjaka iz područja ekonomije i prava, mi Bacači Sjenki osmislili smo ovaj kratki kurs za "osobno obogaćivanje" umjetnika i njihove publike. Pitate se zašto i publike? Zato što u našem slučaju ona je jednako odgovorna za ishod kao i stvaraoci predstava. Jednako kao što su svi zajedno odgovorni za smjer i dinamiku društvenih događanja/promjena u svojim sredinama.
A
Projekt-radionicu-predavanje "Sve je u novcu" režira i vodi Boris Bakal, a osim hrvatskih umjetnika u njemu sudjeluju slovenske redateljice, koreografkinje, plesačice i glumice Elena Husu i Daša Grgič kao i talijanski umjetnici Adriano Girardi, Manuel Butus i Matteo Sabattini.
Svjetlo, video i zvuk: Saša Bogojević.
Organizacija i izvršna produkcija: Zvonimir Bešlić, Roberta Collaccino
Administracija projekta i obračun: Nela Katić Novačić

 

U fazi pripreme projekta  "Sve je u novcu" sudjelovali su i pisac, glumac i redatelj Maurizio Zacchignia, glumica Maria Grazia Plos, fizičar, povjesničar ekonomije te dramski pisac Guido Chiarotti, likovni umjetnik Massimo Racozzi te brojni drugi hrvatski, slovenski i talijanski suradnici.

Premijera ovog djela bila je u Zagrebu, 07. septembra, 2019.

Projekt su sufinancirali:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Regija Friuli Venezia Giulia te Grad Zagreb.

Bacači sjenki (Zagreb, Hrvatska) su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Kao vodeći partner na brojnim malim i velikim projektima na 4 kontinenta, u svom 17-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila je više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija. U svojim projektima potiču rasprave o prirodi i proturječnostima procesa globalizacije, bave se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima otkrivajući akutne problemi lokalnih zajednica: politika javnih prostora, posljedica tranzicijskih procesa, statusa i oblika intime, kao i sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta. Oni također temeljito istražuju prošlost i sadašnjost neuralgičnih urbanih lokacija te srodne teme skupnog i pojedinačnog sjećanja, čime dovode svoje izvedbe na mjesta i lokalitete koji su po prvi put su uključeni u suvremeni umjetnički diskurs.

Kulturna udruga Mamarogi osnovana je u Trstu 2015. godine i od početka stvara sinergijske projekte s drugim sličnim umjetničkim subjektima, kako nacionalnim tako i međunarodnim. Razvija projekte s jakim socijalnim komponentama poput „Socijalne Komedije” (Social Comedy, 2016.) u suradnji s ICS-om, talijanskim konzorcijem za solidarnost – Ured za izbjeglice, a čiji je dramski tekst dobio drugu nagradu na natječaju Fortunedautore 2016. Vraćajući kazalištu njegovu nezamjenjivu društveno kulturnu funkciju, bavi se različitim položajem žena u društvu s projektom „Effe Come” (Effe kao), a krenuvši od teme holokausta progovara o raznim diskriminacijama u predstavi za djecu „Auschwitz. Priča o vjetru” (”Auschwitz. Una Storia di Vento”). Udruga je također vodi intenzivne stvaralačke i kazališne radionice za različite dobne korisnike i posebno za ugrožene i marginalizirane skupine. U 2017 godini napravili su projekt koji se bavi cyber bullingom kroz kazališno-filmsku radionicu za srednje škole, što je rezultiralo i kratkim igranim filmom „Posljednje direktno javljanje” (“L’ultima diretta”).

 

Podijeli: