preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Bojan Gagić: SRETNO MJESTO i Hrvoje Hiršl: SFERE (Euklidski prostor)

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

dvije zvučne instalacije u organizaciji DLJI i ARL

DLJI&ARL
"Grad je mrtav. Živio Grad!"

U organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara i Art radionice Lazareti Predstavljamo dvije zvučne instalacije:

Bojan Gagić: SRETNO MJESTO, Interaktivna zvučna instalacija i

Hrvoje Hiršl: SFERE (Euklidski prostor), Zvučna instalacija

Rad Bojana Gagića sastoji se od pet autonomnih zvučnika, pet podnih senzora i centralnog kompjutera u kojem se nalaze snimke lokaliteta sretnih mjesta koja su odabrali slijepi stanovnici Dubrovnika, snimljene nekoliko dana ranije. Svaki od tih zvukova zasebna je priča ambijentalne strukture čiji narativ ovisi o trenutku kada je snimka zabilježena.

Ukupni tonski pejzaži oblikuju se kretanjem posjetitelja na mjestu izvedbe/postava instalacije. Rad će biti izveden 18. Srpnja u 20:00 u prostoru Ljevaonice pod Minčetom.


Bojan Gagić svoj rad započinje krajem osamdesetih performansima i akcijama uglavnom vezanim za rad sarajevske grupe Neue Urform, te zagrebačkih umjetničkih grupa Kokowa, Rotor i Clair Obscure. Krajem devedesetih kroz platformu MAPA (Moving Academy for Performing Arts) započinje rad na različitim kazališnim projektima, sudjelujući u produkciji predstava, izradi multimedijalnih sadržaja, dizajna zvuka i svjetla te surađuje s umjetnikom Josipom Zankijem na nizu projekata koji preispituju odnos prema smrti (Mirila, Encikopedija mrtvih, Mrtvi ste?, Kako objasniti mast mrtvom Beuysu?). Autor je većeg broja izložbi, instalacija i performansa u Hrvatskoj i inozemstvu. Sustavno se bavi sound artom i field recordingom, objavljuje poetske zapise u književnim časopisima i potpisuje tehničku realizaciju kazališnih, filmskih i glazbenih festivala. Autor je i glazbe za kratke eksperimentalne i animirane filmove uglavnom domaćih autora, kao i dizajna svjetla i zvuka za kazališne predstave. Snimio je i nekoliko kratkih eksperimentalnih filmova. Zajedno s Miodragom Gladovićem razvio je izvedbenu tehniku luminoakustike – pretvorbe svjetla u zvuk korištenjem fotonaponskog efekta solarnih panela. Suosnivač je i zagrebačke platforme za nove zvučne izražaje Sinelinea. Za svoj je umjetnički rad više puta nagrađivan.

 


Hrvoje Hiršl:
SFERE (Euklidski prostor)
Zvučna instalacija

U euklidskom prostoru stvari su određene trima dimenzijama, x-y-z koordinatama. Sfere uvode nemir u prostor i prividno ga narušavaju, mijenjajući volumen, položaj i prostorne odnose. Pozicionirane negdje između multiuniverzuma, prostorne distorzije i kibernetskih tijela, one su nedefinirana tijela čija je funkcija nepoznata, ali njihova prisutnost ostavlja traga u prostoru u kojemu se nalaze, unoseći nemir, kaos i razigranost.

Broj sfera je varijabilan, ovisno o veličini i smještaju rada u prostoru. Sfere su nasumično postavljene u prostor i udaljenost među njima je nejednaka, tvoreći polja praznina i nakupina. Pneumatske su i reagiraju na posjetitelje, poput kakvih uzbuđenih organskih stvorenja, poskakujući uz popratni zvižduk kad im se netko približi ili pokuša proći pored njih. Cijevima su povezane s dovodom zraka, s kompresorom, a sustav ventila i senzora određuje redoslijed njihova paljenja i gašenja, ovisno o posjetiteljima.

Rad će biti izveden u subotu 20. Srpnja u tvrđavi Bokar s početkom u 20:00 sati.

Podijeli: