preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

I. Vlašić,N. Sertić i P. Burđelez

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

troje dubrovačkih likovnih umjetnika zajedno u ARL

Što su radili Pasko Burđelez, Ivona Vlašić i  Nives Sertć vidjeli smo 03. 12. 2019 u 19:00. u sklopu programa Grad je mrtav! Živio grad!

Pasko Burđelez: Radite manje!

“Riječ je o novom nastavku Burđelezovog dugogodišnjeg umjetničkog ciklusa "Djeluj lokalno, zagrijavaj globalno", u kojem je dosad realizirao niz akcija ― performansa, multimedijskih instalacija i dr.; sve s ciljem, kao i ovaj put, izravnog obraćanja drugima radi kritičkog promatranja vlastitih uloga uslijed slojevitih društvenih i političkih procesa, ali s umjetnošću stalno prisutnom kao pravim oruđem osviješćivanja koje bi svakome trebalo biti dostupno.”(B. Krištofić)

Sam autor o ovoj izložbi kaže:”…u svakom slucaju, radi se o nastavku ciklusa 'djeluj lokalno zagrijavaj globalno' kojeg sam zapoceo bogtepitaj koje godine transparentom na pročelju lazareta na kojem je pisalo 'klonite se izlaganja'.
U zadnjem slučaju s transparentima i grafitima želio sam propitati načine na koje se samoporobljavamo ili smo, u boljem slučaju, porobljeni.
Tijekom rada fasciniralo me i zabrinulo do koje mjere smo i nakon raspada prošlih i permanentnog raspadanja važećih sistema moći skloni zaklonu iza simbola i potpunom odsustvu sagledavanja smisla.”

PASKO BURĐELEZ (Dubrovnik, 1969.) je po zanimanju vrtlar, a djeluje i kao multimedijalni umjetnik koji se formirao u okružju Art radionice Lazareti. Izveo je desetak samostalnih izložbi, umjetničkih akcija i performansa te sudjelovao u brojnim skupnim izložbama i manifestacijama, među kojima se ističu 26. Salon mladih (Zagrebački Velesajam, 2001.), 33. Splitski salon (Palača Milesi, 2003.), Vizura Aperta, festival vizualnih i audio medija (Momjan 2005., Janjina 2018.), One Take Film Festival (Zagreb, 2006.), ZAZ Festival / Performance Art in Motion (Tel Aviv, Jerusalem 2007.), Looking for a New Earth (Galerija Sojo, Kumamoto, Japan 2009.); Mediators (Nacionalni muzej Varšava, 2010.), Hotel de Immigrantes 2 ― Cosmopolitan Stranger, paralelna izložba Manifeste 9 (Hasselt, Belgija 2012.), nama.TRE.ba, Bijenale suvremene umjetnosti (Trebinje, 2016.) i druge. Godine 2005. bio je jedan od umjetnika-predstavnika Hrvatske na Venecijanskom bijenalu. Živi i radi u Dubrovniku.


Ivona Vlašić: ,,Fly me to the moon,,

Fotokolaži 2018.2019.

Ponovnim fotografiranjem starih fotografija Ivona Vlašić smješta ljude s fotografija u sjene palminih grana. Sad kad palmi više nema, (izgubili smo ih) umjetnica teži  prenijeti unutarnji osjećaj sjete i praznine,  odnosno  utješiti  se u starim i poznatim prizorima.

Naziv rada također sugerira sjetu "Fly me to the moon”, a vrijeme na fotografijama je vrijeme kad je Sinatru vrijedilo svirati, pa makar i svaki dan u isto vrijeme, na isti način, na  taraci "Grand hotela Park”

 Hotel je možda i vise Grand nego prije, parka i palmi više nema, a i Franka Sinatru se više ne svira tako često.

IVONA VLAŠIĆ rođena je u Dubrovniku 1968. godine. Studirala je slikarstvo u klasi profesora Gerharda Lojena na Höhere technische Bundeslehranstalt Graz Ortweinschule – Meisterklasse Malerei. Radi unutar multimedijalnog izraza. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika Zagreb, Art radionice Lazareti, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama i drugim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Dubrovniku.

Nives Sertić

U đardinu, ispod i između: multimedijalni herbarij

Multimedijalni herbarij je zbirka uzoraka iz kolektivnog vrtnog prostora između 4 zgrade u Gružu, nastala tijekom umjetničkog istraživanja U đardinu, ispod i između. Dio zbirke koji će biti pokazan sastoji se od niza samostalnih i komparativnih foto-video uzoraka: prostornih, susjedskih i hortikulturnih elemenata vrta na kojima su izvršene pojedine intervencije kroz teme osobne i kolektivne memorije, te ambijenta, svjetla, boja, oblika, pogleda i pokreta...

 

NIVES SERTIĆ (1984), multimedijalna umjetnica, diplomirala 2009. na Odsjeku za animirani film i nove medije, ALU Zagreb. Njeni interesi variraju između dugogodišnjih interdisciplinarnih istraživačkih projekata kroz različite suradnje, pa sve do poetskih foto, video i zvučnih instalacija, te performansa.


2009. do 2013. usmjerena je na umjetničke interdisciplinarne projekte s fokusom na aktivnom angažmanu umjetnika kao kulturnog radnika i istraživača: vodi platformu za mlade Antibiotik i galeriju Jogurt u AKC Medika (s I.Cepanec); te projekt O MM u kojem se kroz arhiv bavi poviješću i stanjem MM centra SCZG. Kao koautorica, video umjetnica i performerica surađuje s nizom autora i organizacija iz plesne scene: S. Pregrad, I. Omerzo, Ž. Sančanin, P. Zanki, Improspekcije, Ekscena.


Od 2014. se bavi odnosom promatranja, pokreta i vremena: odnosom kamere, snimanja i snimljenog s pokretom tijela iza i ispred kamere. Uz to, njen fokus je na osobnom odnosu s okolišem, pitanjima temporalnosti, dugoročnog promatranja, odnosima statike i dinamike unutar njih samih te (vizualnih) medija u koje ih upisujemo: Rearrangeing and (self)-arraged, Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok... (2014.-2016. sa Sonjom Pregrad), 60 godina 15 dana (2016.), 3 do 10, stabla (2017.-2018.), Pogled koji nestaje (2018.).
Predavala je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2014.-2018.). Od 2016. dizajnira festival anim. filma Supertoon u Šibeniku. Kao grafička dizajnerica i video umjetnica surađuje na nizu projekata s D. Gamulinom i A. Sevšekom. Trenutno montira dokumentarni film radnog naslova Kuća puž, o izgradnji ekološke kuće (u suradnji sa ZMAG-om) te radi na vlastitom umjetničkom istraživačkom projektu U đardinu, ispod i između. Izlaže u zemlji i inozemstvu.

 

 

Podijeli: