preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Doktor Miserabilis

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

DOKTOR MISERABILIS autori: Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo prema motivima dramoleta za jednu lutku Dunje Robić

Najavljujemo, pozivamo, očekujemo:

12. listopada 2019. u 20:00 sati

DOKTOR MISERABILIS

autori: Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo

prema motivima dramoleta za jednu lutku Dunje Robić

izvode: Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Dina Puhovski (mezzosopran), Damir Prica Kafka (sax, preparirani klavir)
video: Dino Topolnjak
kostimograf: Miljenko Sekulić

produkcija: DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta / Ganz nove Perforacije 2019

Dolje miserabilizam! - urlik je Bretonova manifestnog rukopisa objavljenog 5. ožujka 1956. na naslovnici novina Combat-Art, u krajnjem trenutku da se ovdje i drugdje klinički prouče kategorije bijede u umjetnosti, prokažu zločini deprecijacije stvarnosti koji uzurpiraju mjesta egzaltacije. Istodobno i ovdje, Dunja Robić uzvraća ironijskim ludizom dramoleta o sudbini umjetnosti, imena Doktor Miserabilis, iz serije rukopisa za jednu ili više lutaka i glasova - za odrasle. Taj dramsko-klinički slučaj konceptualizira tenzije velikih i malih mizerija u djelima filozofa i umjetnika, od Pascala do Bourdieua. Radeći s fragmentima umjetničke i biografske antigravitacijske legende književnice, prevoditeljice, autorice kultnih šlagera, kliničke psihologinje i pedagoginje razmještene pod homonima Dunja Robić / Mira Košutić / Mira Dupelj / Alka Ruben uz pojmove, medijacije i odjeke Preobražaja inteligencije suvremene francuske filozofkinje Catherine Malabou suprotstavljamo apokaliptični instrumentarij opozicionalaca mizeriji svijeta. Kabinet ekstremne reflektofonije doktora Miserabilisa, marionete tautologije i kontradikcije, prepariranim megafonskim dijalogizmom koji kontroliraju elektronički signali zumera izmješta iz težiša njegovo višeglasje snatrenja i rasapa. Memorija njegove industrijske robotike je ograničena, ali ono što mu stoji na raspolaganju izvodi metis koji zapanjuje svaku misaonu prirodu. A tek prednost koju ima pred inteligencijama i plavim mozgovima koje utjehu nalaze u procjepima sablasne doline! Kako možete biti tako naivni? Kako ste mogli pomisliti da će otkriće neuronske plastičnosti otvoriti vrata prosvijećenosti i slobodi? - urlici su za duh ex Hob-Art mašine.

Projekt se odvija u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu (Ljeto u MSU 2019), festivalom Ganz nove Perforacije, Unseen festivalom i Art radionicom Lazareti u Dubrovniku, uz podršku Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Podijeli: