preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Poezija: Denis Ćosić, Aljaž Koprivnikar i Antej Jelenić

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

Pjesnička večer i razgovor s trojicom predstavnika suvremene pjesničke scene

Na večernjem programu potpuno posvećenom poeziji predstavili smo ovogodišnjeg dobitnika naše najprestižnije pjesničke nagrade za mlade pjesniku dodijeljene Denisuu Ćosiću na manifestaciji Goranovo proljeće. Predstavili smo i sudionike projekta književne razmjene Odisejevo utočište – Ulysses Shelter ,pjesnike Aljaža Koprivnikara (SLO) i Anteja Jelenića (HR). Razgovor s gostima moderirala je Staša Aras. Projekt Odisejevo utočište – Ulysses Shelter mreža je književnih rezidencija u kojoj sudjeluju Društvo slovenskih pisaca iz Ljubljane, izdavačka kuća Thraka iz Larisse u Grčkoj i Sandorf koju podržavaju program Europske unije Creative Europe, Ministarstvo kulture RH i Dubrovačko-neretvanska županija. Program književne rezidencije u Pomeni, na lokalitetu Kulijer, ostvarena je uz svesrdnu pomoć Nacionalnog parka Mljet i Općine Mljet.

Zainteresirani ljubitelji poezije moći će ponijeti sa sobom paketić od pet knjiga poezije tiskanih za manifestaciju Goranovog proljeća, a koje nam je ekipa iz Goranovog proljeća donirala. Knjižice sadrže po nekoliko pjesama na originalnom jeziku te prijevod na engleski i hrvatski jezik. Večer će moderirati Staša Aras.O gostima:

Denis Ćosić (Karlsruhe, 1996.), hrvatski pjesnik. Na Pjesničkim susretima u Drenovcima 2018. godine osvaja nagradu za rukopis ''Neonski bog mržnje''[1]. Za rukopis ''Crveno prije sutona'' dobio je 2019. godine nagradu Goran za mlade pjesnike.

Antej Jelenić, rođen 1983. u Splitu, u rodnom gradu završava opću gimnaziju i fakultet elektrotehnike. Poeziju i kratke priče objavljivao je u Zarezu, Vijencu, Knjigomatu, Re-u te zbornicima Reč u prostoru i Bez vrata bez kucanja. Posljednjih sedam godina izlaže na dugogodišnjoj manifestaciji suvremene umjetnosti Adria Art Annale. Sudjeluje u projektu Mreža solidarnosti s kojim gostuje na brojnim međunarodnim događanjima. Dokumentarnim filmom Mreža solidarnosti 2014. osvaja prvu nagradu na Vukovarskom filmskom festivalu. Do sada je imao jednu samostalnu izložbu u Salonu Galić, 2013. u Splitu, a sudjelovao je još i na dvjema manifestacijama NUS (Neafirmirana umjetnička scena). Piše polemičke/kritičke eseje za h-alter i Zarez.

Aljaž Koprivnikar, rođen 1987, pjesnik je i književni kritičar. Pjesme su mu objavljivane u slovenskim i međunarodnim književnim časopisima i antologijama te su prevedene na hrvatski, češki, njemački, grčki, engleski i srpski. Trenutno živi u nekoliko gradova: Ljubljani, Berlinu, Pragu i Lisabonu. U prvi se vraća suorganizirati međunarodni simpozij književnih kritičara Umetnost kritike, u drugom zajedno sa Slovenskim kulturnim centrom priprema Antologiju mlade slovenske književnosti u njemačkom prijevodu; u trećem kao programski direktor vodi Međunarodni književni festival Microfestival, dok u posljednjem predaje slovensku književnost na Faculdade de Letras Lisboa.
 galeriju slika možete pogledati na liberoportal galeriji s događaja

Podijeli: