preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Festival vinila

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

H. Nikšić & H. Brkušić // Rezidencijalni rad/Izae & Embassy 516 // Sara Renar / Gdje povlačiš crtu/

"Festival vinila" u koprodukciji Art radionice Lazareti i Audiovizualnog centra Dubrovnik se održava od 25. do 27. rujna 2019. Prvog dana s početkom u 20 sati u zadnjoj lađi Lazareta predstavit će se radna varijanta audiovizualnog rada koji nastaje za vrijeme rezidencijalnog boravka umjetnika Hrvoja Nikšića i Hrvoslave Brkušić u ARL.

Hrvoje Nikšić je glazbenik i producent koji dugi niz godina prepoznato stvara i doprinosi glazbenoj sceni. Posljednji u nizu njegovih gostovanja u Dubrovniku bio je lani, također u prostoru ARL-a, kada je nastupio s bandom "Šumovi protiv valova & The Psychedelic Cinema Orchestra". Kao voditelj zagrebačkog studija Kramasonik producirao je veliki broj albuma, a svoje stvaralaštvo je također proširio i na filmsku glazbu, od kojih je recentno ostvarenje na filmu "Ne gledaj mi u pijat" iz 2016., redateljice Hane Jušić koji je pobrao pohvale od publike i kritike.

Hrvoslava Brkušić diplomirala je filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i magistrirala na Odsjeku za nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kao montažerka je radila na nizu dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a kao izlagačica je sudjelovala na nizu festivala: Ekstravagantna tijela, Improspekcije, Vizura Aperta, Sound Art inkubator… Već dugi niz godina sudjeluje u edukaciji kroz filmske radionice i slično. Jedna je od članica neformalnog kolektiva Ljubavnice.

Drugog dana Festivala vinila, 26. rujna 2019. s početkom od 20h u Art radionici Lazareti nastupit će dugovječni dubrovački bandovi Izae i Embassy 516. Prije početka koncerta od 18h će se održati sajam vinila gdje možete razmjeniti ili kupiti ploče!

Glazbeno - scenski kolektiv “Izae” iz Dubrovnika prepoznato djeluje na kulturno - umjetničkoj sceni od 2005. godine pod vodstvom Adema Gušića. Sastav je uproteklom razdoblju samostalno i u suradnji s izdavačkom kućom Noisy Night Records objavio ukupno 8 studijskih albuma. Izae u svojem postojanju ostavlja pečat na glazbenoj sceni Dubrovnika, Republike Hrvatske i regije od samih početaka, a u radu ovog kolektiva ističe se samozatajnost i veo tajnosti koji bježi od komercijalnih trendova na sceni. Kao suprotnost tome nameće se velika potpora od kolega umjetnika i nadasve glazbenih kritičara koji o posljednjem studijskom albumu “Snivatelj snima” u protekle dvije godine imaju samo riječi hvale. U studenom će također izaći novi album "Kvamb" za Geenger Records koji će se ujedno promovirati na ovom nastupu.

Projekt dubrovačkih glazbenika i vizualnih kreativaca Embassy 516 postoji od 2006. godine, a već tijekom demo statusa slijedile su mnoge potvrde i pobjednički rezultati na natječajima za neafirmirane bendove. Uz pojavljivanja na velikim festivalima, poput InMusica i Terranea te svirke uz bok svjetski poznatim kolegama 2012. izdaju prvi službeni album Surveillance Of The Environment (za zagrebački indie label Geenger Records) uz službenu potporu MTV-ja, čime postaju prvi bend ikad iz Dubrovnika koji je ostvario takvu vrstu suradnje. Drugi album Correlation (28 / 09 / 2018) je pažljivo stvaran i produciran punih pet godina te će publika na ovom koncertu čuti nove skladbe.

Sara Renar će nastupiti u sklopu Festivala vinila 27. rujna u ARL-u. Česta gošća u Duborvniku će predstaviti po prvi puta projekt "Gdje povlačiš crtu" koji je ujedno objavljen na vinilu. Prije njenog nastupa s kolektivom, nastupit će mladi dubrovački sastav "SFT" koji se nedavno premijerno predstavio mini koncertom u Udruzi mladih Orlando.

Nastao na poziv uredništva Trećeg programa Hrvatskog radija
kao glazbeno-scenski performans u sklopu Međunarodnog dana umjetnosti u siječnju 2017, projekt "Gdje povlačiš crtu?"
glazbenice Sare Renar nadrastao je jednokratni događaj pa je
nakon niza izvedbi u zemlji i regiji godinu dana nakon prve
izvedbe pretočen u live konceptualni album.

„Gdje povlačiš crtu?“ nije pop album i zahtijeva drugačiji,
posvećeniji način slušanja. Zato je izdan na vinilu, mediju
koji zahtijeva fokusirano slušanje. U pedesetak minuta vožnje kroz radiofonijski, eksperimentalni, ali i prepoznatljivo melodijski pejzaž, četvoro muzičara i dvoje glumaca na ovom hibridnom albumu istražuju pitanje na koje nikad nećemo dobiti konačan odgovor, a postavljat ćemo ga sebi cijelog života - gdje povlačiš crtu? Gdje povlačiš crtu pitanje je granice na osobnom i javnom, individualnom i društvenom nivou. Na koje kompromise pristati? Gdje je granica muzičkog djela? Umjetničkog djelovanja? Tišine? Taštine?

 

Podijeli: