preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Gordana Bajurin "Čipke i mustre"

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

Izložba Gordane Bajurin "Čipke i mustre" trajala je od 25. siječnja do 8. veljače 2019.

Izložba Mustre i čipke, Gordane Bajurin, otvorena je od 25. siječnja do 12. veljače u Lazaretima. Gordana Bajurin poznata je dubrovačkoj kulturnoj publici po svojim fotografskim radovima a i mustre izrezane od papira bile su izložene u Lazaretima prije nekoliko godina.

Ono što iznova fascinira Gordanin je pristup životu i umjetnosti. Njezina posvećenost, strpljenje i upornost kojom tretira građu zaokuplja nam pažnju.  Naime, izloživši svoju umjetnost javnosti ona s radom ne prestaje. Work in progress u pravom smislu riječi. Ideja recikliranja papira koji nam svakodnevno stižu na kućnu adresu i koje pohranjujemo u ladice, kutije, ormare, fascikle, kuverte, rezultirala je začudnom raskoši koja izvire pod Gordaninim rukama. Dakle, ona dokaze birokratskog, potrošačkog, egzistencijalno sapetog društva razlistava u nevjerojatne oblike i mustre, pahuljice, ornamente, ukrase, oblike toliko krhke i lijepe da onome tko ih promatra otvoreno i neposredno prenosi poruku stava o društvu, svijetu, položaju žene (čovjeka) u suvremenom društvu. A to je nepokolebljivost. Krhka i nježna ali konstantna. Papirnate čipke i ornamenti su izraz otpora, one su stav prema svijetu. Od njega se ograđuju i u njega ugrađuju nevjerojatnom krhkošću materijala i izrade.

Povezanost žene i čipke arhetipska je. Ručni je rad ono što je generacijama ženama spašavalo zdrav razum. Povijesne su prešućene i progutane ženske nervoze i nepravde ispredene u kilometre uzlova, lančića, mustri, okreta, prebacivanja. Tkanje koje fascinira svojom krhkošću i konstantom.

Gordana varira ovaj arhetipski ženski upis u podsvjesno. U vrijeme postavljanja izložbe upitale smo je kada uopće izrađuje ove minuciozne, krhke ljepotice. Toliku količinu. Gordana nas je pogledala, nasmijala se i rekla:“ Pa kad se naljutim na muža.“ Na to smo sve prasnule u smijeh.

Žensko koje se smije dok u rukama premeće čipke opće je mjesto prepoznavanja. Tome smo naučene i s tom se vještinom izrađivanja ukrasnih predmeta nosimo. Gordana od papira stvara kutije čudesa.

Moja asocijacija ove izložbe s ručnim radom samo je jedno subjektivno viđenje postava, ono kao na koncu i sama izložba, ništa ne tvrdi, ne iznosi sud, ne kritizira, samo uspostavlja značenje koje Mustre i čipke potiču. Čak bih rekla da potiču i moje zapreteno iskustvo koje bi se moglo nadovezati na izloženo. Nije li to ono što umjetnost u svojoj iskrenoj prirodi i čini. Potiče, fascinira, vraća osmijeh na lice, baca surovoj egzistenciji u lice čipkastu rukavicu.

A kako je bilo na otvorenju izložbe pogledajte u fotogaleriji Željka Tutnjevića

Podijeli: