preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Jurica Pavičić, književna večer

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

Jurica Pavičić u ARL

U sklopu programa Književnost u Lazaretima u Art radionici Lazareti ugostili smo Juricu Pavičića, višestruko nagrađivanog hrvatskog književnika, scenaristu, publicistu i kritičara. Razgovor s Juricom Pavičićem moderirala je Staša Aras.
Razgovarali smo o knjizi eseja Knjiga o jugu i novom nagrađenom romanu Crvena voda.

Za sve koji nisu mogli doći na razgovor, snimka razgovora se može poslušati na našem Mixcloud kanalu https://www.mixcloud.com/arl2awl/


Knjiga o jugu" Jurice Pavičića, našeg ponajboljeg kroničara i kritičara mediteranskog juga, nije priča o mitskoj utopiji gdje se živi vječno, neopterećeno ljeto. U nizu sjajnih eseja kojima tematizira hrvatski, srednjoeuropski i sveeuropski jug, odnosno Dalmaciju, Jadran i Mediteran, Pavičić se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, prostorom ubrzane gentrifikacije i industrijski opustošenim prostorom, isključenim iz progresa i osuđenim na stalne početke iznova. Izbacujući iz narativa stereotipne turističke slike, u ovim se tekstovima autor bavi jadranskom antropologijom od kulturne povijesti bure preko trajekata pa do vikendica. Njegove su teme zdanja koja govore o novijoj povijesti kao što je tučepski Hotel Jadran i projekt Skopje 2014, zatim zajednička industrijska povijest na primjerima Jugoplastike i Dalmatinke, ali i neke od prosvjetiteljskih figura dalmatinskog 20. stoljeća, kao što su Dika Marjanović Radica i Tomislav Ivić.
Možda i najintimnija knjiga koju je Pavičić dosad objavio, "Knjiga o jugu" donosi nekoliko autobiografskih eseja u kojima autor propituje kako su ideologije i kolektivna povijest 20. stoljeća oblikovale sudbine njega i njegovih predaka.
Njegov roman "Crvena voda", ove godine nagrađen književnom nagradom Fric objavljen je u izdanju nakladnika Profil (2017.), govori o nestanku 17-godišnje djevojke iz malog mjesta u Dalmaciji 1989. godine te o posljedicama koje taj događaj ostavlja na živote niza osoba tijekom sljedećih 27 godina.
 

Podijeli: