preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Larisina pisma, predstavljanje knjige

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

dr. Antin Car i Ivana Selmani predstavili su knjigu Larisina pisma

Larisina pisma, knjiga je koja predstavlja korespodenciju jedne djevojke iz Sovjetskog saveza s jednim mladićem iz Dubrovnika.

Pisma, dopisnice i razglednice koja su putovala između Larise i Antuna primjer su prakse drugarskog zbližavanja koji je bio uobičajen u doba socijalizma. Slučaj da je Tonči sačuvao artefakte koji svjedoče o specifičnoj estetici i poetici vremena kada je prepiska trajala, a to je od 1967. do 1969., inspirirao je skupinu ljudi koji su se potrudili da ova pisma budu okupljena u knjizi. Knjiga predstavlja samo Larisina pisma no iz njih možemo iščitati prirodu odnosa, specifičnost vremena te, način života i komuniciranja kada je protok informacija bio kudikamo sporiji nego danas. Kako se susret ovo dvoje mladih nikada nije dogodio, a knjiga osim pisama okuplja i slike, isječke iz novina i sve što je Larisa slala Tončiju, knjiga je osebujan spoj artefakata i intime.

Ova, naoko jednostavna prepiska, „prelazi svoje okvire“ a činjenica da pisma čitamo pedeset godina kasnije, nakon što te države čak više ni ne postoje, cijeloj priči daju novo značenje i karakter.

Knjigu će predstaviti dr. Antun Car i Ivana Dražić Selmani

Knjiga je nastala u seriji Ko_lekcije, ART radionice Lazareti.

 

Podijeli: