preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Đavolji odvjetnik

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

plesna predstava Đavolji odvjetnik

plesnu predstavu ĐAVOLJI ODVJETNIK gledali smo u subotu 26.10. u 20 h


Koreografkinja: Martina Tomić
Dramaturginja: Nina Gojić
Glazbeni suradnik: Nenad Kovačić
Oblikovanje svjetla: Marino Frankola
Izvođači:
Mia Kevo, Helvecia Tomić, Leon Goličnik, Jason Mulhausen, Marjan Pajvot


Polazeći od interesa za slušanje kao aktivnost koju pretpostavlja svaka razgovorna situacija, predstava propituje i istražuje principe polilogičnosti i zajedničkog donošenja odluka. Ukidanjem riječi iz polja verbalnog razgovor se seli u prostor plesa koji nastaje intuitivno, slušanjem namjera i prestrukturiranjem pažnje. Ono što postaje vidljivo u prvom planu procesi su pregovaranja između različitih tijela, a materijal se gradi iz koreografskog promišljanja što sve može značiti participacija u određenoj zajednici.
Postavljaju se pitanja kako podržati drugoga, stišati se, prepustiti riječ drugome, napustiti kolektiv, odlučiti za sebe ili drugoga, odabrati ne sudjelovati, delegirati ili preuzeti odgovornost. Prepuštanjem riziku da sve to nije unaprijed odlučeno već se pregovara iz izvedbe u izvedbu, ples neprekidnih pokušaja da se ostvari konsenzus u fokus stavlja pitanje što pojam inkluzije može značiti bilo kojoj zajednici.


Predstava ja nastala u skolpu projekta Dupla pozivnica. Dupla pozivnica projekt je kojim je IMRC plesni kolektiv pozvao na suradnju mlade i nadolazeće autore da kreiraju nove autorske radove u suradnji s kolektivom. Ovim projektom namjera im je otvoriti polje inkluzivnog rada nadolazećoj autorskoj sceni, upoznati autore s izazovima i potencijalima koje ovakav rad nudi i detektirati one snažnih i radikalnih vizija. Divert (IMRC) inkluzivni plesni kolektiv profesionalni je edukacijski i izvedbeni plesni projekt, specifičan po tome što uključuje plesače sa i bez tjelesnog invaliditeta. Djeluje od 2012. godine, osnovan je u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i Zagrebačkim plesnim centrom, a od 2019. djeluje samostalno kroz umjetničku organizaciju Divert.

Martina Tomić, 1983. Zagreb
Od 2011. članica Studija za suvremeni ples (SSP) i Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika (HZSU). Plesačko obrazovanje stekla u učilištu ZKM-a te na raznim radionicama suvremenog plesa u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, Pula Liberdance, Berlin, Amsterdam, Impulstanz, Deltebre Dansa...).
Sudjeluje u brojnim plesnim produkcijama i predstavama s raznim koreografima, ansamblima i nezavisnim produkcijama (Robert Clark, Jasna L. Vinovrški, Ana Kreitmeyer, Francesco Scavetta, Isabele Schad, Petra Hrašćanec i Saša Božić, Montažstroj, Snježana Abramović, Renata Carola Gatica, Sanja Tropp Fruhwald…).
Jedna od osnivačica udruge Tras studio kroz koju sudjeluje u projektima Natalije Manojlović, Irme Omerzo, Vilima Matule, Rajka Pavlića i Aleksandre Janeve Imfeld kao plesačica i producentica. Također, članica je umjetničke organizacije Genijator zajedno s akademskom slikaricom Lenom Kramarić i dramaturginjom Ivanom Đula s kojima surađuje na interdisciplinarnim projektima Luksuz, Između nas i Kako je bolje biti mačka u Dubrovniku s Art radionicom Lazareti u Dubrovniku.
 

Podijeli: