preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Radionice slobodnog softvera / jesenska shema

Datum objave: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

ARL i Udruga Luža pozivaju vas na upoznavanje sa slobodnim softverima

Nastavljamo s radionicama slobodnog softvera – uz jednu promjenu – odlučili smo isprovati nove prostore Centra za mlade u hotelu Stadion. 
Tamo će se sljedećih pet četvrtaka (od 9. studenog do 7. prosinca) u 18 sati odvijati ova radionica. Voditelj je Nikola Duper, dugogodišnji korisnik i promicatelj slobodnog softvera. 
Radionice nisu zamišljene kao strukturirani tečaj, nego su zapravo install-partiji, za svakoga, bez obzira na razinu predznanja, dob, i je li već koristi GNU/Linux. Dobavljamo rashodovana računala na koja ćemo instaliramo GNU/Linux te ih tako pomlađene doniramo nekome kome su potrebni.
Na radionicama pokazujemo zainteresiranima koji još nemaju iskustva s korištenjem GNU/Linuxa da se nemaju čega bojati, i da odmah mogu prijeći u kompjuterski svijet bez virusa, bez antivirusa koji crpi pola RAM-a, spywarea, reklama, kretenskih pop-upova koji nude prelazak na pro verziju programa za 3.90 $ mjesečno i sl. GNU/Linux je danas već razvijen do mjere da ga i najkrajnjiji korisnik može koristiti, pa ako vam treba nešto za babu i đeda, dođite im instalirat GNU/Linux na vaš stari kompjuter!
Također, po željama i potrebama ekipe upoznajemo se i s konkretnim programima koji su besplatne slobodnosoftverske alternative, a koji se mogu koristiti i na Windowsima – Libre Office umjesto Microsoft Officea, Gimp umjesto Photoshopa, Scribus umjesto InDesigna, i sl. 
Postojeći GNU/Linux korisnici imaju na ovim susretima podršku od naprednijih korisnika. Uvijek ima nešto što zašteka, ali zato je tu zajednica korisnika, na web forumima, a evo sad i uživo i u našem gradu!
GNU/Linux je operativni sustav za svako računalo koji je stabilan, legalan (ne-piratski), besplatan, prilagodljiv potrebama, ne zarobljava korisnika. Slobodni softver je filozofski, tehnološki i pravno zamišljen i izveden da štiti slobode korisnika te olakšava i potiče suradnju i inovaciju.

Radionica je mjesto okupljanja entuzijasta za slobodni softver gdje dogovaramo i neke daljnje promotivne istupe prema javnoj upravi, školama, javnim tvrtkama, udrugama i sl. za prelazak na slobodni softver, u interesu javnih financija i demokracije.
Donesite laptope i stara računala i vidimo se sljedećih pet četvrtaka u 18 sati u Centru za mlade u hotelu Stadion!

Podijeli: