preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Sakupljač Dubrovnik ponovno sakuplja!

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: egom-1

Ponovno smo otvoreni!

Dragi naši,
Naš sakupljački poduhvat pod nazivom "Sakupljač Dubrovnik" se nastavlja!

Donesite nam neki vaš predmet, ispričajte nam nešto o njemu, pogledajte druge predmete i priče o njima - otvoreni smo od ponedjeljka do petka svakog dana od 12 do 17 sati.
/Osigurali smo dezinfekcijska sredstva za ruke i dovoljno razmaka/
//Navedeno radno vrijeme je privremeno i sigurno će se produžavati u narednim periodima//

Što je to "Sakupljač Dubrovnik"?

"Sakupljač Dubrovnik" je sakupljačka akcija i mjesto zajedničkog stvaranja izložbe osobnih predmeta i priča o njima u ARL u Lazaretima. Akcija i kreiranje postava izložbe počeli smo u prvom tjednu ožujka 2020, da bismo već u drugom tjednu morali privremeno zatvoriti naš kumulativni izložbeni prostor te akciju i izložbu odgoditi. Dio aktivnosti nastavili smo putem društvenih mreža i putem interneta, a sad se ponovno vraćamo u prostor Lazareta i nastavljamo s akcijom i stvaranjem.

Možete nas doći posjetiti, vidjeti kakvih se sve starih predmeta tu našlo i kakve su priče o njima. Zašto su tu? A možete nam i donijeti neki svoj predmet i ispričati još priča. To bi nas zapravo najviše veselilo.

Izložba "Sakupljač Dubrovnik" zamišljena je kao postepena, kumulativna, gradnja odnosa između izložbenog prostora, donesenog predmeta, priče o njemu; kao i gradnja odnosa između donesenih predmeta i priča međusobno. Kao zajedničko polagano stvaranje sobe osobnih čuda, kao prepoznavanje narativa o kolektivnom i osobnom, pojedinačnom i općem. O nekom ja, o nekom meni, o nama, o pripadanju, o zajednici... Osnovna i polazna točka je da se iz svakog osobnog predmeta može čitati ono zajedničko. Kao prepoznavanje. Izložbu je moguće vidjeti i kao zabavu, kao nostalgični izlet, kao nasumičnu zbirku predmeta, kao zbirku kratkih priča, kao montažni narativni niz, kao uspomenu.

"Sakupljač Dubrovnik" produžit će trajanje do srpnja 2020.

Što se u Sakupljaču može izložiti i vidjeti?
Što nam možete donijeti?


Razni osobni i svakodnevni predmeti, suveniri, fotografije, novine, novinske članke, gramofonske ploče i kasete, nevraćene video kasete, knjige, tehnički  uređaji i razni drugi dokumenti vremena; iskaznice, ulaznice, plakati, otrgnute stranice kalendara, kuharice, zaboravljene stranice albuma, dnevnika, spomenara; crteže, tekstove i druge memorabilije... ono što je upisano u vaše biografije i kronologije grada, što ne želite zaboraviti i što ste sačuvali.

Što se radi s predmetima u "Sakupljaču"?

Svi se doneseni predmeti popisuju, fotografiraju, opisuju (postavit ćemo vam tri jednostavna pitanja o donesenim predmetima) i izlažu na izložbi. Svi se predmeti vraćaju donositeljima i su-autorima nakon završetka izložbe.

Prostor Art radionice Lazareti ovom akcijom i izložbom postaje privremenim „reciklažnim dvorištem“, prostorom „Sakupljača Dubrovnik“, a vaši svakodnevni i osobni predmeti glavnim protagonistima izložbe u nastajanju na kojoj ćemo zajedno kroz sakupljene predmete ispričati priče o nama i gradu kao zajednici.

Osim u Art radionici Lazareti "Sakupljač Dubrovnik" možete posjetiti na našoj FB Stranici "Sakupljač Dubrovnik"  

Na stranici možete vidjeti već donesene predmete, priče o njima ali i fotografije okupljene u albumu "U sakupljača doma" u kojem putem Facebooka sakupljamo slike i priče za vrijeme izolacijskih mjera ovog proljeća.
Tu je i album crteža i slika Svena Klobučara koji pažljivo i vrijedno bilježi sve donesene predmete.

 

Mjesto zajednice

"Sakupljač Dubrovnik"  realizira se u sklopu projekta "Mjesto zajednice - razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti". Projekt provode Art radionica Lazareti, Udruga Deša Dubrovnik, Studentski teatar Lero, Dubrovačke ljetne igre i Grad Dubrovnik.

*MJESTO ZAJEDNICE – Razvoj društveno-kulturnog centra u Lazaretima: Projekt Mjesto zajednice se temelji na gradnji civilno-javnog partnerstva između Grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara, Art radionice Lazareti, Deše i Studentskog teatra Lero.Projekt za cilj ima razvoj i uspostavljanje društveno-kulturnog centra koji svoje djelovanje temelji na kulturnim i društvenim potrebama zajednice te vrijednostima sudioništva, uključenosti, otvorenosti, zajedništva i održivog očuvanja kulturne baštine. Projekt obuhvaća i razvija brojne aktivnosti: od edukacija za organizacije civilnog društva, preko razvoja modela uključivanja javnosti u predlaganje, planiranje i provedbu aktivnosti u Lazaretima, istraživanja društvenog potencijala i utjecaja društveno-kulturnog centra do pripreme i provedbe participativnih kulturnih i umjetničkih aktivnosti. Projekt "Mjesto zajednice" sufinanciran je u okviru poziva Kultura u centru UP.04.2.1.04. – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020; a posrednička tijela u provedbi projekta su Ministarstvo kulture RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.
Projekt „Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) te sredstvima Državnog proračuna RH (15%).

Kontakt: arl@arl.hr i www.arl.hr
www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.

 

 

 

 

 

 

Podijeli: