preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Participacija u umjetnosti: između estetske forme i političkog zahtjeva

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: ArL

radionica s Vesnom Vuković

 
 
voditeljica radionice bila je Vesna Vuković jedna od kustosica kustoskog kolektiva BLOK
 
Od 1990-ih u umjetničkom polju možemo pratiti svojevrsni 'boom' praksi koje inzistiraju na društvenom angažmanu kroz umjetnost. Takve se prakse u prvom redu okreću participaciji gledatelja i njihovom uključivanju u stvaranje umjetničkih radova s jedne strane, te  upogonjenju umjetnosti u praktično rješavanje problema i/li iznalaženje kreativnih odgovora na rastuće socijalne probleme s druge. Radionicu smo započeli upravo iz te suvremene točke: razmotrit smo izabrane primjere radova, ali paralelno i rasprave koje prate ovaj razvoj. Krenuvši od participacije kao estetske forme, pokušat smo je smjestiti u njezin društveno-politički kontekst pa promotrili i kulturne politike koje je pogone. Politiku participacije razmotrili smo nadalje i u širem društveno-političkom kontekstu, i na nekoliko povijesnih primjera, pitajući se kako se kulturna i umjetnička proizvodnja organizirala u drugačijim društvenim odnosima.
Nakon izlagačko-diskusijsko-čitalačkog dijela slijedio je i onaj praktičniji: kolektivno smo prionuli analizi izabranog povijesnog primjera iz lokalnog konteksta - Doma sindikata Ivan Morđin Crni. Povijest prostora, razvoj infrastrukture, radni i proizvodni uvjeti, pitanje publike, sve je to bilo u fokusu kolektivnog rada i rasprave.
 
Radionica  se održavala od ponedjeljka 9. prosnica do petka 13. prosnica svakog dana u poslijepodnevnim satima.
 
*Radionica participativnih kustoskih praski realizira se kroz projekt “Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti”
 

Projekt Mjesto zajednice se temelji na gradnji civilno-javnog partnerstva između Grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara, Art radionice Lazareti, Deše i Studentskog teatra Lero. Projekt za cilj ima razvoj i uspostavljanje društveno-kulturnog centra koji svoje djelovanje temelji na kulturnim i društvenim potrebama zajednice te vrijednostima sudioništva, uključenosti, otvorenosti, zajedništva i održivog očuvanja kulturne baštine. Projekt obuhvaća i razvija brojne aktivnosti: od edukacija za organizacije civilnog društva, preko razvoja modela uključivanja javnosti u predlaganje, planiranje i provedbu aktivnosti u Lazaretima, istraživanja društvenog potencijala i utjecaja društveno-kulturnog centra do pripreme i provedbe participativnih kulturnih i umjetničkih aktivnosti.

Projekt se provodi u razdoblju od prosinca 2018. do studenog 2020. godine, a ukupno odobreni iznos bespovratnih sredstava je 2.216.373,84 kn.

Projekt "Mjesto zajednice" sufinanciran je u okviru poziva Kultura u centru UP.04.2.1.04. – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020; a posrednička tijela u provedbi projekta su Ministarstvo kulture RH i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Projekt „Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) te sredstvima Državnog proračuna RH (15%).

Podijeli: