preload
Kolačići nam pomažu pružiti bolji korisnički doživljaj. Korištenjem naše web stranice pristajete na korištenje kolačića.
Zatvori izbornik
Natrag

Uključi se u Mjesto zajednice! - održan Zbor građana kotara Ploče - Iza Grada

Objavljeno: | Objavljeno u: Novosti | Autor: egom-1

Prva od aktivnosti koja se ostvarila u sklopu javnog poziva „Uključi se u Mjesto zajednice!“ raspisanog prošlog ljeta, bio je zbor građana gradskog kotara Ploče – Iza Grada, održan prošli utorak, 11.2.2020. godine u Art radionici Lazareti, odnosno desetoj lađi Lazareta.

Prepoznavši važnost transparentnog komuniciranja i participativnog odlučivanja, Gradski kotar Ploče – iza Grada odlučio je sazvati prvi zbor građana u svom mandatu na temu definiranja glavnih prioriteta (problema i rješenja) gradskog kotara Ploče – iza Grada, a o kojima bi se trebao baviti Plan upravljanja povijesnom jezgrom Dubrovnika i kontaktnim područjima Ploče i Pile. Naime, vodeći se također participativnim principom koji pokušava raznim metodama, kao što su fokus grupe, intervjui i radionice, uključiti građane ne samo povijesne jezgre, već i kontaktnih područja te buffer zone u izradu Plana upravljanja, izrađivači Plana zamolili su službeno očitovanje Gradskog kotara Ploče-iza Grada o kvaliteti života te problemima i potencijalnim rješenjima koji su relevantni za ovaj dio grada Dubrovnika.

Na zboru građana prisustovali su ne samo zainteresirani građani kotara, uz podršku građana susjednog kotara Grad, već i gradonačelnik te pročelnici upravnih odjela Grada Dubrovnika. Nakon konstruktivne diskusije u kojoj je svatko mogao iznijeti, po svom mišljenju, tri glavna problema ili prijedloga u tri minute, napravljene su teme, odnosno kategorije problema za koje se zatim glasalo. Pet tema s najviše glasova odababrane su kao prioritetne za Plan upravljanja za područje Ploča – iza Grada. Radi se o sljedećim temama:

1) Poboljšanje komunalne infrastrukture (rasvjeta, oborinska odvodnja, pločnici, nogostup, zidovi, kanalizacija, struja)

2) Rješavanje pitanja prometa oko Grada (komercijalni autobusi, transferi, taksisti)

3) Poboljšanje javnih usluga (javni prijevoz - nove linije, Čistoća - kontejneri i smeće, dostava, trgovine)

4) Stvaranje novog javnog sadržaja (šetnice, Orsula, park Biskupija)

5) Razvoj novih parkirališnih mjesta te gradnja garaža

Svi ostali problemi i rješenja pomno su zabilježeni te su proslijeđeni dalje odgovarajućim institucijama, upravnim odjelima i gradskim tvrtkama na razmatranje. Prožeta participativnim pristupom kojima se vodi projekt „Mjesto zajednice – razvoj društvenog-kulturnog centra u Lazaretima“, rad Gradskog kotara Ploče – iza Grada te način izrade Plana upravljanja, ova aktivnost stvorila je pozitivnu sinergiju koja je rezultirala u uspješnom primjeru participativnog odlučivanja na djelu te pretvorila Lazarete u mjesto zajednice i javnog dijaloga svojeg neposrednog susjedstva, gradskog kotara Ploče – iza Grada.  

Projekt Mjesto zajednice se temelji na gradnji civilno-javnog partnerstva između Grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara, Art radionice Lazareti, Deše i Studentskog teatra Lero.Projekt za cilj ima razvoj i uspostavljanje društveno-kulturnog centra koji svoje djelovanje temelji na kulturnim i društvenim potrebama zajednice te vrijednostima sudioništva, uključenosti, otvorenosti, zajedništva i održivog očuvanja kulturne baštine. Projekt obuhvaća i razvija brojne aktivnosti: od edukacija za organizacije civilnog društva, preko razvoja modela uključivanja javnosti u predlaganje, planiranje i provedbu aktivnosti u Lazaretima, istraživanja društvenog potencijala i utjecaja društveno-kulturnog centra do pripreme i provedbe participativnih kulturnih i umjetničkih aktivnosti.

Kontakt: arl@arl.hr i www.arl.hr

Projekt „Mjesto zajednice – razvoj društveno-kulturnog centra Lazareti“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr
Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Art radionice Lazareti.

Podijeli: