ARL logo
NOVOSTI

U četvrtak, 8.9. Nives Sertić i Joonas Parvianena postavili su modularne objekte camere  obscure na Komardu.

Objekt za pokret, svjetlo i zvuk: camera obscura – objekt je između žive slike, nefiksirane fotografije i pokretne slike – filma. Kao što camera obscura u svom originalnom značenju i jest – ona je mjesto mogućnosti slike, više nego “završena” slika sama po sebi, ona je objekt-film. U smislu objekta je tretiramo više kao scenografiju za zbivanje i mjesto živog procesa, a ne kao fiksni objekt. Sve što prođe kroz nju, bio to pejzaž ili čovjek, postaje apstraktni motiv više nego svoja hiper-realna (foto)kopija – u smislu izokrenutosti motiva, ali i direktnim pretvaranjem naše trodimenzionalne realnosti u plošnu sliku. Time ova camera obscura postaje zaista objekt za pokret, svjetlo i zvuk i izoštravanje naše percepcije putem ponekad i mutnih obrisa, nego, kako je u povijesti bila zamišljena – alat za kopiranje realnosti. 
Prijedlog objekta Camere obscure, suradnja je Nives Sertić i Joonas Parvianena. Ideja za rad je nastala na rezidencijalnom programu u Cité internationale des Arts u Parizu. Ovaj zajednički prijedlog se nadovezuje na individualna umjetnička istraživanja oba umjetnika po pitanju tema promatranja i vizualne percepcije slike, prostora i zvuka.
Objekti camere obscure predstavit će se u Art radionici Lazareti, Umjetničkoj radionici Šarena jezera, te učenicima u Umjetničkoj školi Luka Sorkočevića. Instalacija je mobilnog i modularnog karaktera – izmjestiva i prilagodljiva različitim (izlagačkim) prostorima i kontekstima