ARL logo
NOVOSTI

MARUŠKA ARAS i JURAJ ARAS gosti su trećeg modula naše programske cjeline ČITANJE S OLOVKOM U RUCI, koji će se održati 10. i 11. studenog 2021 u ARL.

s Jurajem Arasom i Maruškom Aras o temi adaptacije proznog u izvedbeni ili dramski tekst. Juraja Arasa smo u Dubrovniku imali prilike gledati u monodramskoj izvedbi “Igre proljeća i smrti” prema njegovoj adaptaciji “Proljeća Ivana Galeba” Vladana Desnice. Marušku Aras imat ćemo prilike gledati u, također monodramatskoj izvedbi, predstave “Školjka šumi”, nastaloj kao adaptacija motiva romana Slobodana Novaka “Izvanbrodski dnevnik” 11. studenog u ARL. 

Juraj Aras, glumac Kazališta lutaka Zadar, producent Teatra VeRRdi i kulturni aktivist, dobio je u Splitu godišnju nagradu „EN FACE ::: ANFAS“, u kategoriji „novo nadahnuće“ u umjetničkom djelovanju. Inicijativni odbor građanki i građana Dalmacije ‘En face – Anfas’ ustanovio je ovu nagradu kako bi afirmirali i promovirali „djelovanje onih pojedinaca koji su nas zadužili i inspirirali na otpor društveno retrogradnim pojavama i konceptima“, a dodjeljuje se svake godine povodom Dana oslobođenja Splita.
Maruška Aras mlada je glumica koja već osvaja uloge, kazališta, publiku i nagrade za svoje mahom hrabre i predane izvedbe.

Osim o radu u kazalištu, Teatru VeRRdi, Vladanu Desnici i Slobodanu Novaku kao iščezlim glasovima Mediterana, radu na tekstu i procesu adaptacije proznog teksta u izvedbeni, razgovrat ćemo o nezavisnoj umjetničkoj i kulturnoj sceni u Zadru. Bilo bi dobro ovu najavu započeti riječima: Veze između Dubrovnika i Zadra drevne su i važne. Osim arhiva čuvamo i nezavisnu scenu. 

Razgovor ćemo prenositi na online ne našoj FB stranici i prebaciti kasnije na youtube kanal

Nakon što pogledamo predstavu “Školjka šumi”, prema motivima romana “Izvanbrodski dnevnik” Slobodana Novaka, a koju izvodi Maruška Aras u režiji Hrvoja Korbara, održat će se radionički dio “Čitanja”.

Programska cjelina ČITANJE S OLOVKOM U RUCI provodi se u sklopu obilježavanja Godine čitanja i Nacionalne strategije poticanja čitanja.