ARL logo
NOVOSTI

DRAGAN VOJVODIĆ
Emotivni Teret / Emotional Burden
Performans & prezantacija vlastite umjetničke prakse
27.10.2023., lađa X

Performans “Emotivni Teret” kombinira tjelesnu akciju i govorni performans. Akcija je koncipirana kao proces javnog čitanja teksta Guya Deborda “Društvo spektakla”, koji se zvučno izobličava uspostavljanjem tjelesnog odnosa između dva izvođača.

Ovom organiziranom akcijom, zajedno s elementima koji su uključeni u nju, autor sugerira odnos tijelo―um, a odabirom teksta koji se čita i načinom izvođenja sugerira odnos osobno―društveno, doživljaj―predstava. Tijekom izvođenja performansa, ovi odnosi postaju eksplicitniji, tj. izvođači sugeriraju potrebu za međusobnom interakcijom.

Tjelesnost svedena na dodir dvaju tijela, dviju osobnosti, prenosi se kroz izražavanje čitanja onoga što se izgovara i čita. Na taj način isprepliću se individualno i kolektivno, što se u performansu manifestira fizičkom reakcijom.

— — — — — — — —

Multimedijalni umjetnik DRAGAN VOJVODIĆ (1965.) započeo je svoje umjetničke studije na Akademiji umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao je u Novom Sadu (1995.). Izražava se putem različitih medija (performansi, umjetničke akcije, instalacije, in situ, video, fotografija, skulptura, slika).

Izlagao je na mnogim izložbama u Srbiji (Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu; Kulturni centar Beograda, Grafički kolektiv, Ozon galerija, Goethe-institut, Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu itd.) i inozemstvu (SAD, Francuska, Austrija, Njemačka, Japan, Mađarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Značajan dio svoje umjetničke prakse realizirao je u rezidencijalnim projektima u Skandinaviji (Rejkjavik, Stavanger, Geteborg, Bergen, Turku), kao i u regiji (Rijeka, Zagreb, Varaždin, Pula, Labin, Podgorica, Skoplje, Sarajevo, Ljubljana).

Sudjelovao je u brojnim međunarodnim umjetničkim projektima i bijenalima (Art Encounters Bijenale, Temišvar; Oktobarski salon, Beograd; Risk Change, Novi Sad; 700 IS Video Art Festival, Island itd.), na međunarodnim festivalima performansa u Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji, kao i u rezidencijalnim ili istraživačkim projektima na Grenlandu, u Japanu, SAD, Rusiji, Estoniji, Španjolskoj, Portugalu, Francuskoj itd.

Njegovi radovi se nalaze u kolekcijama u zemlji i inozemstvu (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad; Zbirka Pierre Courtin, Sarajevo; Nelimarkka muzej, Finska; 700 IS Video Art Festival, Island; Galerija Matice srpske, Novi Sad; Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica itd.).

Dragan Vojvodić je član SULUV-a i ULUS-a. Osnivač je i koordinator nevladine organizacije i rezidencijalnog umjetničkog centra Art Box u Novom Sadu, kao i istoimenog portala za promociju srpske i regionalne umjetnosti (www.artboxportal.com).

Živi i radi u Novom Sadu.

www.draganvojvodic.wordpress.com
drvojvod@gmail.com