ARL logo
NOVOSTI

U petak 26. travnja 2024. u 21 h u ARL realizirali smo koncert dua Dunjaluk.

Dunjaluk su pjevačica Dunja Bahtijarević i električni gitarist Luka Čapeta, a fokusiraju se na reinterpretaciju pjesama iz bosanske tradicije sevdaha. Dunjaluk je nastao 2020. godine, a njihov glazbeni stil je najlakše opisati kao sevdah za one koji misle da ne vole sevdah. Dunjaluk je u potpunosti ogolio sevdah i pristupio mu na novi način – vokalna interpretacija je prilično drukčija od tipičnog, sevdalijskog načina pjevanja, a električna gitara tim pjesmama daje novi zvuk, od jazza, preko ambijentalnih dijelova do noisea. Zvuk Dunjaluka je apstrakcija zvukova proizašlih iz jezika sevdaha, prožetog različitim glazbenim utjecajima, od noisea i punka, do jazza i klasičnih tehnika. Sevdah je višestruko transformiran kroz stoljeća, a Dunjaluk nastoji maksimalno iskoristiti taj prostor otvoren promjenama.

Dunjaluk je spoj dvije jake interpretacijske i autorske magije, Dunje i Luke, a osim što je ime nastalo kao kovanica imena aktera, ujedno je i turcizam koji znači: “ovozemaljski svijet”. Taj ovozemaljski svijet upravo je fokus glazbe Dunjaluka. To je svijet u kojem se u istom loncu paralelno krčkaju i sevdah i psihodelija kao spoj zapada i istoka u kakofoniji koju stvara mentalitet prostora u kojem obitava. To su dva jezika koja se po svoj prilici ne bi trebali razumjeti, ali Dunjaluk upravo to spajaju kao da je to nešto sasvim prirodno.
Dunjaluk je svoj album objavio krajem 2022., a prošle godine su imali dosta zapaženih nastupa po cijeloj Europi, od Fira Mediterrània festivala u Španjolskoj, preko Resonator Festivala u Danskoj do Balkan: MOST festivala u Mađarskoj.

DUNJA BAHTIJAREVIĆ pripada samom vrhu domaće etno i jazz vokalne ekspresije. Ona je jedna od pjevačkih stupova Mimike Orchestra pod vodstvom Maka Murtića, kao što je prije pet godina udarila visoke etno standarde kao pjevačica grupe Kazan (koja je također tražila inspiraciju u etno nasljeđu kroz koju je djelovala autorski). Dunja Bahtijarević u Hrvatsku je doselila kao izbjeglica iz Bosne. Zanimaju je tradicionalne pjesme i različiti konteksti koji im mogu dati novi život. Stalno je u potrazi za svojim korijenima, povezujući prošlost sa sadašnjošću i budućnošću.

LUKA ČAPETA je pak gitaristički genijalac koji pozlati sve gdje se pojavi svojim sviranjem koje kao da odražava ingeniozni ali i luckasti tijek misli. Prepoznao je to i jedan Kruno Levačić s kojim stalno istražuje nove zvučne krajolike, kao što je teško zamisliti zvuk sastava Mary May bez njegove uloge. Producirao je i skladao glazbu za suvremeni ples, kazalište i film, te svirao u različitim bendovima i projektima. Ukorijenjen u elektroničku, ambijentalnu, jazz i klasičnu glazbu, Luka eksperimentira s tradicionalnom i world glazbom, noiseom, avangardnom estetikom.

Koncert su organizirali Art radionica Lazareti (ARL) i Audiovizualni centar Dubrovnik (AVCD).  Program podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Turistička zajednica Grada Dubrovnika.