ARL logo
NOVOSTI

Poetsko-glazbeni album Gdje smo ovo, pričaj mi nastao je u suradnji crnogorske spisateljice Barbare Delać i hrvatske kantautorice Sare Renar. Projekt je otvoren za rezidencijalnog boravka Barbare Delać na Akademie der Künste u Berlinu, kada su sinkronizirano nastajali stihovi istoimene poeme i tehno bitovi, semplirani elementi zvukova berlinskog U-Bahna, ambijentalni i atmosferski tonovi koje je komponirala Sara Renar. U Berlinu je premijerno izveden i poetsko-muzički performans, a sada ovaj eksperimentalni i interdisciplinarni materijal objavljujemo kao izvorno audio izdanje.

Ovdje nam, dakle, audio medij – u kojem se organski spajaju tekst i glazba, gdje se smisao i zvučnost riječi prožimaju sa zvukovima užurbanog kretanja – dolazi kao privilegij, jer nam omogućuje da se približimo esenciji ove performativne prakse čak i kada nismo u prilici da tom performansu prisustvujemo. Audio verzija ovog rada, izvorno zamišljenog kao izvedbenog, pruža uzbudljivo mentalno putovanje. Ovdje sami asocijacijama gradimo vizualne manifestacije, dok slušanjem izbliza dolazimo do srži poetskog pisma Barbare Delać. Koje neuvijeno, ali blisko, suvremeno i generacijski, progovara o bitnim dilemama današnjice.

Barbara Delać (1994, Kotor) autorica je dvije knjige poezije Tomorrowland (Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu Zoran Radmilović, 2018; Nova knjiga, 2019) i Gdje smo ovo, pričaj mi (OKF, 2020). Laureatkinja je Festivala mladih pesnika (Zaječar, 2017), dobitnica je Brankove nagrade (Novi Sad, 2018), kao i rezidencijalnih stipendija Berlin-Stipendium, koju dodjeljuje Akademija umjetnosti (Berlin, 2019) i Reading Balkans (Priština, 2021). Tokom rezidencije u Njemačkoj napisala je poemu “Gdje smo ovo pričaj mi”, koja je u Berlinu imala i svoje premijerno, performativno predstavljanje, u suradnji s kantautoricom Sarom Renar. Poezija joj je prevođena na engleski, njemački, albanski, francuski, slovenački, poljski i grčki.

Sara Renar zagrebačka je kantautorica i multimedijalna umjetnica te pripada skupini najzvučnijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Potpisuje tekst i glazbu na pet studijskih izdanja te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja za svoj rad, uključujući Porin 2014. za najbolju vokalnu izvedbu te nominaciju za europsku IMPALA nagradu 2016. U posljednjih deset godina Sara Renar je zabilježila gotovo tisuću koncertnih nastupa diljem Europe i regije nastupivši na svim važnijim regionalnim festivalima i koncertnim prostorima. Osim vlastite autorske glazbe, sklada i izvodi glazbu za kazalište (San i Ludilo), video igre (Golf Club Wasteland OST), surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid, Outcome), književnicima i pjesnicima (Barbara Delać, Marija Dejanović) te radi glazbu za multimedijalne projekte (Poetska mapa Hvara, Četiri bunara: neispričana priča Šibenika, Tracing the memories of Pidzamche)

Projekt je podržan od strane Akademie der Künste, Creative Europe, Opštine Kotor i Art radionice Lazareti.