ARL logo
NOVOSTI

Gordana Bajurin “Simbioza”
3. – 21. 7. 2023.
Lađa X. ARL
Otvorenje izložbe: Ponedjeljak, 3. srpnja u 21 h

Maslina

„Gledajući gdje sve uspijeva stablo masline, pitamo se otkud u suhu i posnu tlu takav gust i masan sok – crpi li se samo iz zemlje, ne tvori li ga možda, tko zna kako, i samo more? Teško je povjerovati da je to stablo nekoć, kao i tolika druga, odnekuda doneseno na Mediteran, da ovdje nije oduvijek.“
Predrag Matvejević, Mediteranski brevijar

Mediteran je tamo gdje raste maslina, nije li ovo najtočnija mjera granice svijeta kojega poznajemo mi koji maslinu gledamo od rođenja. To stablo, simbolikom i estetikom vezano za antiku i Bibliju, koje su i nama ocrtale konture misli i stavova. Iz škrte zemlje, teškoga rada, crpeći iz kamena oblikuje krošnje koje često uspoređujemo sa srebrom, čvorove koje uspoređujemo s rukama, daje ulje koje se koristilo u obredne i svakodnevne svrhe. Plod masline, ulje i drvo masline za nas ima svojstva koja prerastaju u mitsko. Zbog toga nije nimalo čudno što se umjetnica zaustavlja upravo na ovom stablu. Na detalju njezinih lica, jer onaj tko u bezbrojnim oblicima, koje stablo masline ostvaruje, nije vidio čovjeka i njegov vijek, rijedak je.

Gordana Bajurin je umjetnica koja posreduje između vremena i čovjeka. Uvijek koncentrirana na višeznačnost, na začudnost svakodnevnice, posvećena tome da otrgne od prolaznosti ono što bi tako lako skliznulo u zaborav, Gordana majčinski pažljivo nama pred oči iznosi ona mjesta koja bismo trebali više gledati u životu.

Maslina nas podsjeća na vjekovitost, izdržljivost, bogatstvo i ljepotu. To nam ovom prilikom daruje i umjetnica. Svojim zahvatima u ono što nas okružuje ona izdvaja iz mnoštva dojmova detalj i daje mu značaj.
Simbioza čovjeka i prirode naš je jedini način života koji je vrijedan tako se zvati. 

Ovako o svome radu kaže Gordana Bajurin: 
„Masline i ja, u simbiozi s gljivicama i ostalim organizmima u procesu stvaranja umjetničkih djela. Krekove, otprilike trista godina starih maslina uzimam i obrađujem tako da ostranjujem ono što im ne pripada i truli dio tkiva. Tim procesom dolazim do već stvorene forme koju nastavljam obrađivati do zadovoljavajućeg oblika. U stilu mita, rad završavam dodavanjem zlatne boje po uzoru na kršćanske moći optočene zlatom.Proces se nastavlja, prepuštam rad simbiozi ostalih čimbenika da ostane u vječnom nastajanju.“
Detalj, koji sadrži u sebi sve slojeve značenja od mitskog i svetog do profanog i svakodnevnog, sada je pred vašim očima u ovom neobičnom kintsugiju. Tehnici koja donosi novo od starog.

Staša Aras 

Izložba se može pogledati do 21. 7. radnim danima od 16 do 21 h.