ARL logo
NOVOSTI

Festival Perforacije u Dubrovniku 2023.
29.6.2023. | 20:00
Kazalište Marina Držića, Pred Dvorom 3, Dubrovnik
ULAZNICE: 8 € (60.28 Kn) – https://www.ulaznice.hr/web/event/87/730

Heroes je nova predstava Brune Isakovića i Mije Zalukar kojom zalaze u svemir prepun intimnih pitanja o smislu svega onoga što znamo i, pogotovo, svega onoga što ne znamo da nas čeka u budućnosti. Znakovit je naslov predstave, ne samo jer daje naslutiti da ona svoju inicijalnu referentnu točku traži u liku, djelu i mitologiji Davida Bowiea, već jer “herojima” otvara mogućnost postojanja u nekim drugim dimenzijama. U potrebi da pobjegnemo od lavine informacija s kojima se suočavamo svakodnevno i od odgovornosti prema prijetnjama koje trenutno bacaju sjenu na našu planetu mi se okrećemo prema zvijezdama i bježimo u svemir. Prepoznatljiv stih “we could be heroes, just for one day” ne ostavlja nas samo u domeni lake pop pjesme koja nam ne izlazi iz glave već prerasta u poruku koja nam dolazi iz naše vlastite budućnosti. Autorski i kreativni tim ove predstave istražuje povezanost onoga što gledamo na sceni i onoga što najčešće ne vidimo u sebi. Neizbježno dolazimo do moralnog i etičkog smisla današnjih heroja, jer sve dublje moramo kopati u svojim generacijskim posrtanjima da bismo rekonstruirali onakvu sliku svijeta koja bi nas natjerala da zaista povjerujemo onima koji ga strastveno žele spasiti. Ova nas predstava vodi na putanju propitivanja kakve su to naše revolucije danas i kakve (anti)heroje zapravo zazivaju?

∼ Autori: Bruno Isaković, Mia Zalukar | Izvode: Mateja Miković, Gendis Putri Kartini | Oblikovanje zvuka: Hrvoje Nikšić | Oblikovanje svijetla: Saša Fistrić | Oblikovanje videa: Dragan Đokić | Tehničko vodstvo: Domagoj Klasić | Tekstovi: Lidija Deduš | Kostimografija: Ana Fucijaš | Izrada kostima: Aleksandra Jurišić Rastović | Fotografije: Vid Redža | Asistentica heroja: Lucija Barišić | Produkcija: Malo sutra, Domino, ARL | Partner: Zagrebački plesni centar

∼ Bruno Isaković je plesni umjetnik i koreograf koji živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je suvremeni ples pri Amsterdam School of the Arts 2009. godine. Od 2011. do 2015. godine član je Studija za suvremeni ples u Zagrebu. Surađuje s brojnim koreografima i kazališnim autorima (Francesco Scavetta, Ivana Muller, Irma Omerzo, Ana Vnučec, Jan Martens, Kainkolektiv, Silvija Marchig, Pavle Heidler, Aleksandra Janeva Imfeld, Mila Pavičević, Ana-Maria Bogdanović, Katarina Pejović, Mia Zalukar) te redovito drži plesne radionice i tečajeve (Bilgi University of Performing Arts – Istanbul, Odsjek plesa pri Akademiji dramske umjetnosti – Zagreb, TSEKH Summer School – Moscow). Dobitnik je nagrade žirija za najbolju solo izvedbu na Solo Dance međunarodnom festivalu u Budimpešti te nagrade struke za najboljeg koreografa (“Nečastive”, 2016). Solo izvedbom Denuded (2013.) nastupa diljem svijeta, od New Yorka, Brazila, Tokia, Londona, Sao Paola do Hobarta. Isaković je umjetnički direktor Sounded Bodies festivala izvedbenih umjetnosti u Zagrebu.

∼ Mia Zalukar je plesačica i koreografkinja koja živi i radi u Zagrebu. Nakon završene srednje škole “Ane Maletić” nastavlja svoje profesionalno obrazovanje na SEAD-u (Salzburg Experimental Academy of Dance) u Salzburgu. Završava BA menadžmenta u kulturi u Hrvatskoj. Surađuje s mnogim hrvatskim koreografima kao što su Marjana Krajač, Irma Omerzo, Bruno Isaković, Roberta Milevoj i Martina Granić. Godine 2015. zajedno s kolegicama dobiva strukovnu nagradu za najbolji izvođački ansambl predstave “Varijacije o osjetnom” Marjane Krajač, a 2016. je nominirana za nagradu hrvatskog glumišta za izvedbu u predstavama “Nečastive” i “Raskrivanje” Brune Isakovića. Nastavlja suradnju s Brunom Isakovićem u koautorskom projektu “Odjednom odasvuda” s kojim gostuju u Hrvatskoj i inozemstvu.” Godine 2017. Bruno Isaković i Mia Zalukar osnivaju umjetničku organizaciju “Malo sutra”, te produciraju predstave “Shake it off” i “Kill B.” M. Zalukar radi kao nastavnica u “Umjetničkoj školi Franje Lučića” predavajući scensku praksu, ritmiku i suvremeni ples.

Program se odvija u suradnji organizacija Malo sutra, Domino i Art radionica Lazareti u okviru projekta Mreža izvedbenih umjetnosti 2023. koji podržava Zaklada Kultura nova.
Sufinancirano sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije u okviru projekta ACT: Art, Climate, Transition.