ARL logo
NOVOSTI

Dubrovački band Izae održao je promociju novoga albuma “Zanzibar” u petak, 1. ožujka. Povratak je to na scenu i nastavak zvučnih sesija točno tamo gdje se zaustavilo prethodno izdanje, album “Kvamb” iz 2019. Jadranka Katić, Adem Gušić i Dejan Seferović protekle su tri godine skladali 15 novih pjesama dostupnih na gramofonskoj ploči u izdanju Geenger Recordsa, kao i na streaming servisima. Prepoznatljivi zvuk koji ovaj trio stvara još od 2006. godine naovamo, zaokružen je u slojevitim pjesmama i bogatim aranžmanima, stihovi i melodije kriju mnoštvo anegdota dok bend suvereno plovi prema dalekom Zanzibaru. Uz stalne članove Izae, na ovom albumu sudjelovao je još niz prijatelja i suradnika, koji se uvijek iznova vraćaju kao dobri duhovi iz sjene te upotpunjuju magičnu cjelinu koja najčešće nastaje u polumraku konobe.

Šimun Končić je snimio viole, Ivan Bonačić saksofone i flaute, Antonia Merčep i Mr.Gud posudili su vokale, a Žarko Dragojević je miksao i masterirao album. Cjelokupni materijal zaokružen je vizualnim dizajnom koji potpisuje Dejan Seferović, a izdanje je podržano u sklopu godišnjeg programa Audiovizualnog centra Dubrovnik te potpore Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Za sve koji se nisu prethodno susreli s ovim sastavom, prethodna izdanja su dostupna na izae.bandcamp.com, od prvog naslova “Halucinacije, Belzebubov valcer i miran razgovor”, pa do “Zanzibara”. Diskografija banda broji ukupno dvanaest naslova, a neumorni autori već rade na novom materijalu, te pripremaju se za svirke uživo na kojima će im se pridružiti i bubnjar Vlaho Bonačić.

U karijeri je Izae uvijek nizao sjajne suradnje, a od najranijih dana i prvih snimki tu su bili Teo Martinović (Folkestra, MatMar), jedna od najpriznatijih kantautorica na ovim prostorima Nina Romić, Tatjana Bijelić iz grupe Afion, violinistica Ana Barbarić, klasični glazbenici Damir Butigan (truba, flügelhorn), Željko Barač (saksofon) i Toni Kursar (rog). Posebna prijateljstva band je sklopio s Matijom Habijanecom (The Marshmallow Notebooks), dečkima iz banda Šumovi protiv valova te dramaturginjom i redateljicom Pavlicom Bajsić Brazzoduro. Na albumu „Snivatelj“ snima (Noisy Night, 2016.) gostovali su Ante Džamarija iz klape Kaše i Lucija Pećar na vokalima, Alan Polzer na klavijaturama, Nastasja Palčok na violončelu, te klavijaturist Graham Mushnik i Dana Colley (Morphine) na saksofonima.

fotografije: Vedran Levi