ARL logo
NOVOSTI

Art radionica Lazareti u suradnji s Muzejem crvene povijesti organizirala je filmofilska druženja bombastično nazvana “KineDok duplex vol.1 i vol. 2”, održana 8.11. i 9.11. te 15.11. i 16.11. KineDok je mreža za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koju u Hrvatskoj organizira Restart documentary , a u Lazaretima i TUP-u publika je imala prilike pogledati 4 dokumentarna filma. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

08.11. srijeda 18:00, Art radionica Lazareti
Orlovi iz Tage
(74. min, Rumunjska – Slovačka, redatelji: Iulian Manuel Ghervas, Adina Popescu)

Njegova ekipa igra u zadnjoj ligi i već dvije godine nije dobila utakmicu. No nogometni menadžer Nelu, nekoć perspektivni nogometaš iz malog transilvanijskog sela, ne odustaje. Film je zanimljiva, ponekad urnebesno humoristična slika ruralnog života Rumunjske.

09.11. četvrtak 18:00, Muzej crvene povijesti
Sjeveroistočni vjetrovi
(94. min, Gruzija, redatelj: Nikoloz Bezhanishvili)

Lokalni staljinisti pružaju otpor kada se sruši Staljinov kip u Goriju, rodnom mjestu diktatora. Ali uronjeni u nostalgiju i ideologiju, ne vide da se svijet nepovratno promijenio.

15.11. srijeda 18:00, Art radionica Lazareti
Atonalni sjaj
(67 min, Gruzija, redatelj: Alexander Koridze)

Tsotnea Zedginidzea, desetogodišnjeg pijanističkog genija iz Gruzije, uspoređuju s Mozartom. Tsotne živi s bakom, koja je njegova skrbnica, učiteljica i međunarodna agentica. Film osim njegovih fascinantnih nastupa daje uvid u backstage njihovog života. Perspektiva čuda od djeteta stapa se s onom vanjskog promatrača u priči o djetetu koje je osuđeno na slavu.ž

16.11. četvrtak 18:00, Muzej crvene povijesti
Muzej revolucije
(90 min, Srbija, Hrvatska, Češka, redatelj Srđan Keča)

Prije pola stoljeća, arhitekt Vjenceslav Richter predložio je odvažnu viziju za muzej koji bi “čuvao istinu o nama”. U ostacima ovog napuštenog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.