ARL logo
NOVOSTI

Art radionica Lazareti je organizirala koncert Kriesa, u utorak 30. travnja u 21 h, u sklopu programa UŽIVO!

Kries kao bend koji nadahnuće pronalazi u tradicijskim pjesama i slavenskoj mitologiji, Kries je izvrstan primjer uspješne simbioze tradicionalne i moderne glazbe. Vođen arhaičnim hrvatskim napjevima u izvedbi energičnog frontmena Mojmira Novakovića, Kries svojim instrumentima gradi vezu između prošlosti uz gajde, diple, lijerica ili udaraljke, kao i sadašnjosti uz gitaru, bas, bubnjeve. 

Bend čine Mojmir Novaković koji je vokal, Ivo Letunić uz vokal svira i lijericu, Andor Végh svira gajde, diple, frula, dvojnice, kaval, Krešimir Oreški udaraljke, Erol Zejnilović električnu gitaru, Konrad Lovrenčić je na basu, a Ivan Levačić na bubnjevima.

Bend je osnovan 2003., a već sljedeće godine objavljuje prvi album “Ivo i Mara“. Njihov drugi album “Kocijani” objavljen je 2008. pod producentskom palicom Martina Swana (Mouth Music). Posljednji album “Selo Na Okuke / Village tracks“ objavljen je 2017. u izdanju Riverboat Records, a dobio je sjajne kritike u fRoots, Songlines i drugim vodećim svjetskim glazbenim medijima, te je dva mjeseca bio na vrhu World Music Charts Europe. 

Vlastiti spoj tradicijske i moderne glazbe uspješno predstavljaju diljem svijeta na koncertnim i festivalskim nastupima. Bend je stekao kultni status u Hrvatskoj, te svirao na brojnim svjetskim festivalima poput mađarskog Szigeta, Roots&Blues festivala u Kanadi, Rainforest Music Festivala u Borneu, malezijskog Penang World Music Festival, Celtic Connections u Škotskoj ili češkog Colors of Ostrava. Komentirajući nastupe Guardian tako piše da je Kries bend koji treba gledati, škotski Sunday Herald hvali sirovi koncert koji uparuje rock bazu i iskonsku silu, a fRoots ga naziva predvodnikom hrvatske glazbe na svjetskim pozornicama.

Koncert u Art radionici Lazareti organiziraju ARL i AVCD, a u sklopu programa UŽIVO! koji je podržala Turistička zajednica Grada Dubrovnika.

Fotografije s koncerta: Vedran Levi