ARL logo
NOVOSTI

LandEscape – razgovor o prirodi i gradu 

‘LandEscape’ sljedeća je etapa projekta ‘Slušaj šume!’, umjetnika Azre Svedružić i Demirela Pašalića, a koja u ovoj fazi nastaje kao specifično dubrovačka. Uoči buduće izložbe, u sklopu umjetničko istraživačke rezidencije, umjetnici su održali prezentaciju i projekciju u Art radionicu Lazareti, u petak 10. ožujka te razgovor o prirodi i stablima u Gradu.
Otvorili su razgovor o pejzažu, o devastacijom novostvorenim vizurama, o pejzažu ravnodušnosti, o pejzažu budućnosti, i o mogućnostima djelovanja u zaštiti ekosustava. Umjetnici su predstavili svoj dosadašnji rad kroz projekt ‘Slušaj šume!’, te prikazali eksperimentalno dokumentarni film ‘DocumenTree’ (2022/23.).
Polazeći od zanimanja za iskustva i mišljenja građana Dubrovnika i okolice, probleme i antagonizme grada, pozitivne i negativne primjere interakcije sa svijetom prirode, u novu će izložbu, za koju su fotografije snimali u Dubrovniku, ugraditi iskustva, mišljenja i stavove stanovnika i sugovornika iz Dubrovnika.

Artivistički, ekološki, multimedijalan, interdisciplinaran, istraživački projekt ‘Slušaj šume! angažirano je umjetničko djelo nastalo kao reakcija na deforestaciju i devastaciju ekosustava. Projekt je započet 2019. te kontinuirano raste kroz 5 samostalnih izložbi i različitih programa (praizvedba na Ganz novim Perforacijama, multimedijska instalacija na 7.Okolišnom filmskom festivalu, izložba ‘Naturalna semantika’ u Galeriji Kortil, HKD Rijeka, izložba ‘Šuma To Go’ u Muzeju suvremene umjetnosti, te izložba ‘Pozor, pejzaž!’ također u MSU, + radionice, konferencija, gostovanja, sudjelovanja na panelima). Umjetnici su dosad stvorili više stotina radova u različitim medijima uvijek sa novim djelima ulazeći dublje u problem inspirirajući se biljnim svijetom i njegovom naprednijom logikom solidarnosti, te projekt oblikuju i oko pitanja ‘Drugog’ i ‘drugosti’ oslanjajući se na postulate ekofeminizma i posthumanizma.

Detaljnije o projektu i autorima možete pronaći na službenim stranicama https://www.slusajsume.com/