ARL logo
NOVOSTI

U četvrtak 11. 4., s početkom u 19h održali smo prvo u nizu predavanja i razgovora naslova “Lazareti – kolektivni esej o prostoru i mjestu”, a koji za cilj ima obilježiti ne samo 45 godina uvršavanja “Starog grada Dubrovnika” na UNESCO-v Popis svjetske baštine, već i 35 godina djelovanja Art radionice Lazareti. 

Program predstavlja proces gradnje ideje Lazareta kao mjesta kulture, umjetnosti i društvenosti ispričati nam ideje i planove obnove, preuređenja i vizije prostora Lazareta od početka 19. stoljeća do danas. U programu sudjeluju stručnjaci u poljima povijesti umjetnosti, sociologije i kulturne politike, predstavnici civilnog društva i građani Dubrovnika. Otkrit ćemo kako je došlo do ovog fenomena pozitivne revitalizacije spomeničkog kompleksa, ispričat ćemo njegovu suvremenu povijest, ali i istaknuti značenje koje je ovaj spomenički kompleks imao u životima njegovih stanovnika. 

Predavanje Antuna Baće i Ivana Vigjena “Lazareti na Pločama od pada Republike do danas: mijene i potraga za svrhom” vratit će nas u vrijeme kada Lazareti u drugoj polovici 19. stoljeća gube izvornu funkciju karantene, nakon čega doživljavaju dugotrajno razdoblje zapuštenosti, degradacije i raznih prikladnih i neprikladnih funkcija (vojna baraka, konjušnica, klaonica, skladišta, itd.). Tijekom prve polovice 20. stoljeća, izrađeni su brojni projekti za preobrazbu sklopa u hotel, da bi nakon postupne revalorizacije i iscrpljujućih rasprava o budućoj namjeni Lazareti, oni bili obnovljeni krajem 1960-ih s idejom kulturnog, umjetničkog i turističkog razvoja kompleksa.