ARL logo
NOVOSTI


Izložba Marka Markovića “Otoci utopije” u Art radionici Lazareti može se posjetiti od 7. do 21.10. radnim danima od 12 do 19 h.

Opus „Otoci utopije“ nastao je kao rezultat desetogodišnjeg istraživačkog rada o samo-organiziranim društvima s fokusom na autonomne modele samoupravljanja lokalnih i međunarodnih zajednica, komuna, aktivističkih pokreta i umjetničkih organizacija. Nakon izložbe i predstavljanja u Rojcu u Puli, izložba dolazi u dubrovačke Lazarete.
Marko Marković, umjetnički istraživač s interesom ka samoorganiziranim društvima koja koriste izvedbene umjetnosti kao strategije komunikacije prema javnom prostoru. Njegov rad istražuje performativnost kroz body art, happening, intervencije i akcije u javnom prostoru te društvene eksperimente kojima propituje poimanje identiteta.

Marković je diplomirao na odjelu slikarstva na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i magistrirao na odjelu umjetnosti i znanosti Sveučilišta Primijenjene Umjetnosti u Beču.
Tijekom umjetničke karijere izlagao je u Anthology Film Archives u New Yorku, ISCP-ju u New Yorku, The Kitchen u New Yorku, La Esmeraldi u Mexico Cityju, Biennale de Mediterranean u Solunu , Art Rotterdam, Künstlerhaus u Beču, Biennale of Contemporary Art u Moskvi, Prag Biennale i La Biennale u Veneciji.
Socijalne, ekonomske i egzistencijalne teme te pogled na poziciju umjetnika kao takvog i na njegovu ulogu u društvu, provlače se u pozadini niza radova Marka Markovića. Često je polazište u njegovim radovima revolt, etički stav umjetnika, i želja za društvenom promjenom.