ARL logo
NOVOSTI

Nakon vrijednog prikupljanja metlica, na čemu bismo voljeli zahvaliti našim sugrađanima koji su ih donirali, 25.11. otvorili smo izložbu Matee Šabić Sabljić naslova „BRODI / ONA – Metlice u brodice.  Matea je u prostoru lađe X. izložila flotu drvenih brodica koje je sama izradila u čast žena značajnih za povijest pomorstva, dok je u Dubrovniku premijerno postavljena sedma brodica koju je autorica izradila za Art radionicu Lazareti, posvećenu svjetioničarki s dubrovačkog otočića Daksa iz 1901., Eudoksiji Kustrić. O čemu se točno radi? 

Matea Šabić Sabljić gradi svoje “utopijske” brodice kao funkcionalnu mobilnu interaktivnu instalaciju: flotu BRODI/ONA, od 2018. godina, a kroz gradnju flote istražuje koje su žene, i na koje načine sudjelovale u dominantno muškoj povijesti, onoj pomorstva.Flota BRODI/ONA je plovna, mobilna instalacija u stalnoj izgradnji, a nastaje u čast morskim i pomorskim heroinama “koje su unatoč predrasudama i zabranama plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet. Od gusarskih kraljica i gusarica, moreplovki i brodograditeljica, koje su se od vremena prije nove ere pa sve do 20. stoljeća najčešće prerušavale u muškarce zbog dobro nam znanog uvjerenja da je “žena nesreća na brodu”, sve do pionirki 20. stoljeća koje su samostalno oplovljavale planetu, sudjelovale u utrkama, elektrozavarivale brodove tijekom svjetskih ratova. Koje su se izborile za prava na školovanje i rad u tehničkim strukama te kao inženjerke i obrazovane pomorske arhitektice konstruirale i dizajnirale brodove. Koje su kao obrazovane pomorkinje, kapetanice i časnice upravljale brodovima i plovile morima. Koje su kao obrazovane znanstvenice sudjelovale u utemeljenju znanosti o moru, istraživanju i mapiranju oceana i morskog života, kao aktivistice se zauzimale za očuvanje i spašavanje morskog svijeta i istovremeno doprinosile pomicanju granica i ravnopravnosti. Sve do danas kada ravnopravno studiraju, plove morima i konstruiraju brodove, a ipak i dalje sudjeluju s manje od 2% zaposlenih u pomorskoj industriji svijeta. (…)

Rad je procesualan, od ideje i namjere iz 2010. godine kao odgovor na iskustvo imanja i održavanja drvenog broda, do uspostavljanja mogućnosti po pitanju stjecanja znanja, prostora, uvjeta za rad i alata. od 2018. g/radim flotu BRODI/ONA u svom studiju RADI/ONA usred Zagreba (Palmotićeva 49) na tankoj liniji umjetničkog i praktičnog, kreiram tj. g/radim funkcionalnu umjetničku instalaciju, flotu posvećenu po/morskim junakinjama koja, osim što se pita “ima li mjesta za žene u svijetu pomorstva”, umjetničkom gestom, odlukom, organizacijom i radom: svojim rukama, g/radi “paralelni svijet-vijest-povijest”, redefinirani svijet-pomorstva. (…)

(…) Za izložbu u Art radionici Lazareti sagradila sam sedmu brodicu u čast svjetioničarki s dubrovačkog otočića Daksa iz 1901. godine – EUDOKSIJI KUSTRIĆ. Brodicu sam sagradila većim dijelom reciklirajući metle koje smo u Lazaretima u tu svrhu prikupili od Dubrovkinja, Dubrovčana, gostiju i prijatelja. Veliko hvala svima koji su dali svoju vrijednu metlicu da ju pretvorim u brodicu.

Jedna anegdota s metlom me isprovocirala tj. potakla da skroz samostalno – zaista sagradim svoj brod, tj. svoju flotu brodica posvećenih po/morskim heroinama. Iza metle stoji veliko povijesno, ekonomsko i kulturno značenje, oduvijek je bila nezamjenjiv radni alat, simbol uglavnom kućanskog i “ženskog” te obrtničkog rada (neizostavni alat starih zanatskih radionica) kao i simbol vještih žena. (…)

(…) EUDOKSIJA KUSTRIĆ bila je svjetioničarka na dubrovačkom otočiću Daksa, svjetlila je svjetionikom 1901. godine. Nije bilo lako, a ni uobičajeno biti svjetioničarka i Eudoksija se zasigurno morala nositi s mnogim izazovima svoga vremena. Bila je iz svjetioničarske obitelji Kustrić koja je obilježila prvih 30 godina rada svjetionika. 150 godina od prvog svjetla, a 121 godinu nakon naše svjetioničarke, svjetionik je ovu godinu ponovno zasvjetlio. Bilo je uobičajeno da svjetioničar na svjetioniku živi s obitelji, a žena je bila sposobna upravljati svjetionikom kada je svjetioničar bio onemogućen te je svakodnevno sudjelovala u radu svjetionika. U određenom povijesnom trenutku žene svjetioničara uspjele su se izboriti da budu plaćene za svoj rad, u početku kao asistentice, a potom i kao samostalne svjetioničarke.” (iz teksta Matee Šabić Sabljić o floti i umjetničkom radu BRODI/ONA)

Postav izložbe: Matea Šabić Sabljić, Jure Sabljić i Nikša Vukosavić.