ARL logo
NOVOSTI

U četvrtak 5. svibnja u 18 h u ARL, uživo i online, autori u gostima i u rezidenciji Espi Tomičić i Nataša Antulov razgovarat će sa Stašom Aras.

MI forma

Baveći se temom obitelji koja obično pretpostavlja breme intimnog doživljaja i pokušaja da se ta obitelj uvijek prikaže na nov način i kroz iskustvo specifičnih identiteta, zanimalo nas je vidjeti što se događa kada dijelimo pisanje romana o obitelji iako ne dijelimo obiteljske veze, iako su nam iskustva života u okviru nuklearnih obitelji različita.Može li se u „mi“ formi pisati roman o obitelji?Naime, izlazak iz obitelji, onaj tranzitivni, dovodi nas u korelacije s drugim osobama, odnosima i, naposljetku, u naše izabrane krugove i obitelji unutar kojih prepoznajemo,
mijenjamo i stvaramo vlastite odnose i obrasce. Ulaskom u druge odnose često izgovaramo rečenice poput “ti si mi kao obitelj”, uvijek se blizina uspoređuje s primarnom obitelji kao
onom koja je kalup, kao ono u odnosu na što sve drugo postoji. Ako su Drugi uvijek u odnosu na bijelog muškarca srednje klase ili cis ženu, onda je i svaki naš odnos u odnosu na onaj u primarnoj obitelji.
No, što se događa s tim idealom kada je on disfunkcionalan, nemiran i neopipljiv? Višeglasje je nužno u tom opipavanju, u ulasku u svaki lik, u prikaz perspektiva između četiri kuta kuće, ulasku u nas same, u prihvaćanju da „mi sami“ ne postojimo.