ARL logo
NOVOSTI


U četvrtak 6. travnja u lađi X. otvorili smo izložbu Nikole Pjvačevića. Nikola Pjevačević predstavio se serijom gotovo apstraktnih i monokromatskih slika velikih fromata na izložbi pod nazivom “Crna tišina” 

CRNA TIŠINA

Kroz dugi niz eksperimenata sa slikarskim medijima, u potrazi za rješenjem kako izraziti ideju, autor materijale svodi na minimum. Koristeći sirovo platno, ugljen i shellac kao fiksativ nastaju gotovo eterične slike isključivo iz osobne potrebe za stvaranjem. Stvaralaštvo mladog autora je introvertirano, on izvlači sliku izvan zasićenja kulturalno-političkih značenja i ideju pronalazi u samoći prilikom intuitivnog rada na slikama u kojem je bitno osvijestiti vrijednost procesa. Radi se o poniranju u unutarnje, duhovno stanje gdje slika postaje medij transcendencije i traženja, ali i rezultat tog kontinuiranog procesa. 

Radovi kao transcendentalne strukture ipak ne posežu u potpunosti ka apstrakciji, već predstavljaju reprezentaciju krajolika koji nikada neće biti njegova stvarna reprodukcija. No, oni svakako posežu za njegovim karakteristikama – neuhvatljivom i neograničenom – što rezultira osjećajem mira, jednostavnosti i čistoće. Ne može se poreći ni autorova povezanost s prostorom utkana u memoriju njegovog podrijetla, možda najbolje opisanu u tekstu iz putopisa Matka Peića Ljubav na putu, od Drave do Jadrana:

“Crna tišina – Baranja je naša najcrnja pokrajina. Da me krivo ne razumijete. Kada kažem: najcrnja, onda ne mislim pod crnim nešto tužno, nego upravo obratno: pod crnim razumijevam jedan poseban vid snage i života! Nema u Hrvatskoj tako tamne zemlje, tako mrke vode i tako zagasitih nebesa kao u Baranji!”…” S nama je u čamcu plovila i puška. No ni ribar ni ja nismo ni tren pomišljali da ju uzmemo u ruke. smatrali smo da u tim veličanstvenim trenutcima ne bismo Baranji ustrijelili samo jednu pticu i jednu životinju, nego da bismo Baranji ubili ono što je najvrjednije u njoj, ovdje u Kopačkom ritu: CRNU TIŠINU, snagu koja rađa sitnu barsku mušicu i velikog jelena močvarca.”

Sara Mikelić

Nikola Pjevačević rođen je 24.11.1993. u Belom Manastiru. 2019. godine završava diplomski studij na smjeru slikarstvo u klasi prof. Duje Jurića i prof. Matka Vekića. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad, između ostalog 
Grand Prixa Erste fragmenata za rad Crna zemlja (2021). 

NIKOLA PJEVAČEVIĆ — CRNA TIŠINA
6. 4. – 19. 5. 2023.
Lađa X, Art radionica Lazareti
Autorica teksta Sara Mikelić
Postav Nikola Pjevačević
Tehnički postav Nikša Vukosavić
Produkcija ARL & Nikola Pjevačević, 2023.
Radno vrijeme ponedjeljak – petak (12 – 19 h)
Kontakt arl@arl.hr | arl.hr | FB: @arl.dbk