ARL logo
NOVOSTI

IZLOŽBA «OKOLIŠ SJEĆANJA – UMJETNOST PROTIV REPRESIJE» otvorena je u Art radionici Lazareti i Muzeju crvene povijesti i može se pogledati do 24. rujna 2021.

Projekt OKOLIŠ SJEĆANJA – umjetnost protiv represije započet je 2016. godine i u njemu je do danas sudjelovalo  pedesetak suvremenih umjetnika iz zemlje i inozemstva. 

Kontroverzna povijest Golog otoka i Svetog Grgura počela je kada je Jugoslavija 1948. godine izbačena iz lnformbiroa i kada je prekinula sve veze s SSSR-om. Otoci su se počeli koristiti kao koncentracijski logori za osobe optužene kao simpatizere ili špijune istočnoga bloka. Nakon zatvaranja 1956. godine logor je postao zatvorom za maloljetne delikvente, kriminalce i političke zatvorenike. Danas je u ruševnom stanju i potpuno prepušten zaboravu.

Umjetničke aktivnosti na Golom otoku i Svetom Grguru dotiču se te složene i traumatične teme na društveno relevantan ali ne ispolitiziran način, s fokusom na kulturnu kritiku i umjetnički izraz kroz video, fotografije, instalacije i performanse.

Izložba šalje poruku da je najbolje dostojanstveno i kroz umjetničko izražavanje pamtiti sve žrtve i tako progovoriti o represiji koja je kažnjenicima bila svakodnevnica. Ova manifestacija ima namjeru sugerirati buduće definiranje sadržaja zaštićenog područja Goli otok i razradu postava mogućeg memorijalnog centra na Golom otoku u dijelu koji će se odnositi na suvremenu umjetnost.

Izložba se sastoji od radova umjetnika koji su nakon posjete logoru na Golom otoku u periodu od 2016. do 2020., kao reakciju na viđeno izveli svoj umjetnički rad. 

Umjetnici su svojim radovima, performansima i instalacijama in situ poslali poruku da mjesta na kojima su počinjeni zloćini trebaju postati mjesta sjećanja, učenja i pamćenja.

VODITELJ PROJEKTA “OKOLIŠ SJEĆANJA – UMJETNOST PROTIV REPRESIJE”: 

Darko Bavoljak

UMJETNICI KOJI SU SUDJELOVALI U PROJEKTU:

Damir Bartol Indoš, Darko Bavoljak, Katija Bušlje, Marijan Crtalić, Boris Cvjetanović, Damir Čargonja Čarli, Tajči Čekada, Petar Dabac, Darko Fritz, Boris Greiner, Petar Grimani, Igor Grubić, Tea Hatadi, Josip Pino Ivančić, Đorđe Jandrić, Duje Jurić, Igor Kuduz, Jelena Lovrec, Milomir Kovačević Strašni, Andreja Kulunčić, Siniša Labrović, Toni Meštrović, Davor Mezak, Kata Mijatović, Marijan Molnar, Maja Moro, Ana Mušćet, Predrag Pavić, Zoran Pavelić, Vesna Pokas, Ivan Posavec, Jasenko Rasol, Frane Rogić, Marijana Stanić, Sandra Sterle, Sven Stilinović, Vlatko Vincek, Mirjana Vodopija, Tanja Vrvilo, Borko Vukosav, Vlasta Žanić, Jakov Žaper.

KONCEPCIJA POSTAVA: Jasmina Bavoljak
KUSTOSICA IZLOŽBE: Jasmina Bavoljak
TEHNIČKI POSTAV: Nikša Vukosavić i Krešo Glavinić
TEHNIČKA PRIPREMA PROJEKTA ZA REALIZACIJU: Slaven Bugar
PRODUKCIJSKI TIM: Darko Bavoljak, Jasmina Bavoljak, Srdjana Cvijetić, Krešo Glavinić, Eta Kačić, Petra Marčinko, Kristina Mirošević, Slaven Tolj, Nikša Vukosavić 

IZLOŽBA U DUBROVNIKU REALIZIRA SE U PARTNERSTVU: Udruga Goli otok „Ante Zemljar“, Art radionice Lazareti i Muzeja crvene povijesti 

Izložba se može pogledati do 24. rujna 2021. u Art radionici Lazareti i Muzeju crvene povijesti.