ARL logo
NOVOSTI

Program QALEIDOSCOPE je osmišljen kako bi promovirao umjetničku viziju queer i QTBIPOC (Queer, Trans, Black, Indigenous, Persons of Color) filmskih autora/ica i izvođača/ica, a čiji bi rad inače bio nevidljiv u gradovima po kojima je u proljeće 2023. program QALEIDOSCOPE na turneji – Zagreb, Beograd, Ljubljana, Sarajevo, Dubrovnik. 

Kao što sam naslov sugerira, QALEIDOSCOPE je sklop slika, ideja i realnosti koji se spajaju na maštovit, osoban i razigran način kako bi stvorili neprestano promjenjivo, višeslojno iskustvo gledanja queer filma. Neki filmovi fokusirani su na sliku, zvuk i apstraktne naracije, drugi predstavljaju informacije, činjenice i čudnu stvarnost, a treći dijele s nama zadovoljstvo i bol individualnih i kolektivnih identiteta.

Iako postoje eksperimentalni i umjetnički filmski radovi koji se fokusiraju na teška i pronicljiva pitanja i teme kao što su feminizam, rasa, rasizam, klasa, politika identiteta, zajednica, kolonizacija, konceptualna umjetnost, politika, religija, nasilje, popularna kultura, rod i naravno seksualnost, u izobilju, njihove teme imaju i važnu ulogu u svijesti i spoznaji na mnogim razinama, kao i transgresivna i subverzivna igra koja je istaknuta značajka mnogih filmova na turneji.

Program je podijeljen u dva programska bloka, a emitirali smo ih u petak 26. 5. od 20:30 h jedan za drugim u Galeriji Otok. Trajanje svakog bloka je oko 65 minuta.