ARL logo
NOVOSTI

SIVA) (ZONA … DISKURSI S PERIFERIJE

U četvrtak 23. rujna u ARL održano je predstavljanje i razgovor o monografiji SIVA) (ZONA … DISKURSI S PERIFERIJE. Knjigu je predstavio DARKO FRITZ.

Knjiga je objavljena u posebnim izdanjima na hrvatskom i engleskom jeziku. Monografiju je  u Korčuli 18. 6. predstavila Jadranka Vinterhalter. Zagrebačkoj publici će se kroz monografiju približiti rad udruge čije je sjedište u Korčuli. Do 2020. održano je ukupno 135 javnih programa koji su u knjizi predstavljeni kroz niz tekstova i reprodukcija. U izložbenom programu predstavljeni su radovi više od 150 umjetnika iz 23 zemlje, čiji su radovi, kao i umjetnička istraživanja članova udruge ilustirani s ukupno 355 reprodukcija, dok su posebno za ovo izdanje objavljeni vizualni radovi IGORA GRUBIĆA i DARKA FRITZA. Autori tekstova su IRENA BEKIĆ, MARIJA BOROVIČKIĆ, SARAH COOK, BRONAĆ FERRAN, DARKO FRITZ, SONJA LEBOŠ, TONKA MALEKOVIĆ, IVANA MEŠTROV, MANJA RISTIĆ, SANI SARDELIĆ, JADRANKA WINTERHALTER i LEA VENE. Knjigu je oblikovao Darko Fritz.

Iz uvodnog teksta Jaranke Vinterhalter:
“Siva) (zona – prostor suvremene i medijske umjetnosti pokrenut je u Korčuli u ljeto 2006. na inicijativu Darka Fritza, umjetnika, dizajnera i kustosa iz Zagreba. Kao udruga u kulturi formalno je organizirana 2008. godine, a danas broji devet članova. Udruzi se od 2013. priključila i Sonja Leboš kao projektna menadžerica. Danas se ta inicijativa čini smionim pothvatom koji graniči s nevjerojatnim. Pokrenuti galeriju posvećenu suvremenoj i medijskoj umjetnosti na južno-dalmatinskom otoku koji intenzivno živi samo tri ljetna mjeseca, doista jest bio jedinstven i rizičan koncept. Međutim, pothvat je uspio i danas možemo sa zadovoljstvom govoriti o programima i dosezima galerije. … Već od početka djelovanja siva) (zona je imala svoju publiku – ne samo stanovnike grada i otoka Korčule i turiste – program je dobrom medijskom promocijom galerije privukao posjetitelje koji su s raznih destinacija ciljano dolazili na pojedina otvorenja i događanja.

Gledajući retrospektivno, siva) (zona je kroz dugogodišnje djelovanje prikazala radove preko 150 hrvatskih i inozemnih autora, umjetničkih grupa i organizacija koji pokrivaju i problematiziraju široko polje istraživanja medija, od klasičnih poput fotografije, filma, videa, preko eksperimenata sa svjetlošću, glazbeno-zvučnih radova, instalacija i intervencija u prostoru, performansa i izvedbenih postupaka, on-line i kompjutorskih radova, do multidisciplinarnih, graničnih i konceptualnih istraživanja. To polje djelovanja i dalje ostaje otvoreno, s brojnim pravcima i mogućnostima, a programi sive) (zone ostaju dragocjena informacija o umjetnosti sadašnjeg trenutka i umjetnicima koji je stvaraju.”

Knjigu možete skinuti ovdje: http://sivazona.hr/images/novi-dokumenti/sivazona_diskursi.pdf; a više o sivoj) (zoni možete pročitati tu: https://sivazona.hr/start