ARL logo
NOVOSTI

U četvrtak 11. studenoga na Sceni Karantena Art radionice Lazareti gostuje zadarski Teatro VeRRdi s predstavom “Školjka šumi”.

Slobodan Novak
ŠKOLJKA ŠUMI
Prema motivima romana Izvanbrodski dnevnik
izvodi: Maruška Aras
režija: Hrvoje Korbar
skladatelj: Stanko Juzbašić
kostimografija: Katarina Perić
oblikovanje svjetla: Martin Šatović
fotografije: Adrijana Vidić
trajanje 50 min

Slobodan Novak pripovijeda glasom učenog klauna, čija je glavna cirkusarija upravo u verbalnoj drskosti i dosjetljivosti. Nije to nikakva neobavezna „ćakula“; prije bismo mogli reći da je u pitanju obračun malog otoka ljudskog razuma sa širokom pučinom podjednako ljudske i preodveć ljudske gluposti, premda je otok nominalno proglašen „bolesnim“. Maruška Aras igra ovaj obračun Novakova Magistra s policijskim poimanjem dijagnoza potpuno investirano u izvedbu, s velikom osjetljivošću za filozofske, koliko i za humorne nijanse, gnjevno i smjelo…
Nataša Govedić

U tekstu O drugim prostorima Michel Foucault psihijatrijske klinike, staračke domove, zatvorske ustanove naziva heterotopijama otklona, drugim prostorima/prostorima Drugoga, onih čije ponašanje odstupa od uobičajenog prosjeka ili norme. Junak Izvanbrodskog dnevnika Slobodana Novaka, Magister in farmacia, kojemu – eto – ni imena ne znamo, čovjek je koji putuje upravo u prostor otklona – u psihijatrijsku ustanovu, koju naziva i svojim posljednjim utočištem.
Ako ćemo se složiti da su granice jezika i granice spoznaje, Novakov Magistar pleše upravo tim granicama, neumorno se zabavljajući jezikom i njegovim zadatostima, riječima i njihovim mnogostrukim značenjima, stvarajući tekstualnu partituru koja – poput jezika Preradovićeva roda – zvoni, zveči, zuji, zveči, šumi, grmi, tutnji i huči.

Novakov Izvanbrodski dnevnik polazište je za uzbudljivu i vehementnu glumačku igru, koja nas, ukazujući nam obrnuti svijet, podsjeća da ludilo nije samo medicinska dijagnoza, već, kao i pojam normalnog (bilo ono staro ili novo), pitanje društvenih odnosa, ideologije i moći.
Hrvoje Korbar

Maruška Aras je za izvedbu ove predstave dobila nagradu stručnog žirija za glumu i za izuzetne i zaboravljene scenske slobode na Be:femon festivalu monodrame u Bečeju 2020. godine.**

ULAZNICE I REZERVACIJE:
Predstava će se izvoditi prostoru Art radionice Lazareti za ograničen broj publike i u skladu s epidemiološkim mjerama. Zbog toga planiramo dvije izvedbe u 18:30 h i 20:30 h. Molimo vas da ulaznice rezervirate unaprijed na e-mail: arl@arl.hr ili porukom u inbox naše FB stranice @ARL.Dbk i da navedete u koje vrijeme želite gledati predstavu (18:30 ili 20:30 h). Ukoliko ne budu potrebne dvije izvedbe, organizirat ćemo jednu i o svemu vas obavijestiti. Cijena ulaznice: 40 kn
Za učenike, studente, umirovljenike: 25 kn

ULAZINICE I REZERVACIJE: 
Predstava će se izvoditi prostoru Art radionice Lazareti za ograničen broj publike i u skladu s epidemiološkim mjerama. Zbog toga planiramo dvije izvedbe u 18:30 h i 20:30 h. 
Molimo vas da ulaznice rezervirate unaprijed na e-mail: arl@arl.hr ili porukom u inbox naše FB stranice @ARL.Dbk i da navedete u koje vrijeme želite gledati predstavu (18:30 ili 20:30 h). 
Cijena ulaznice: 40 kn 
Za učenike i studente: 25 kn