ARL logo
NOVOSTI

AKCIJA!! TRAŽE SE METLE S DRVENOM DRŠKOM ILI ŠTAPOM!!!

Drage Dubrovčanke, Dubrovčani i gosti,

pozivamo Vas da doprinesete izgradnji brodice koju ćemo imenovati po svjetioničarki s Dakse iz 1901.godine: Eudoksiji Kustrić; i to tako što ćete u aRT RADIONICU LAZARETI donijeti svoje metle !! Kako bi autorica Matea Šabić Sabljić od njih sagradila brodicu !

Brodicu ćemo svečano imenovati i porinuti 04.11.u 16h s istezališta Posat,i potom cijelu flotu – instalaciju “BRODI/ONA” izložiti u Art radionici Lazareti.

Instalacijom i intervencijom ćemo upoznati morske – vješte žene koje su svojom hrabrošću i vještinama pomele tisućljeća!!

Veselimo se Vašem sudjelovanju, i očekujemo Vas i Vaše metle !!!

Skupljamo metle s isključivo drvenom drškom, molimo vas da se potpišete na metlu i donesete nam je u ARL.

radnim danom 12-17 h / 30.8.-9.9.

Hvala !

(ukoliko bude najavljeno loše vrijeme javit ćemo novi datum )

“Gradim vlastite “utopijske” brodice kao funkcionalnu mobilnu interaktivnu instalaciju: flotu BRODI/ONA (od 2018.g). i istražujem koje su to žene, iako “nevidljive” ipak sudjelovale u po-morskom svijetu tj.povijesti, do danas. Flota BRODI/ONA je plovna-mobilna instalacija, u stalnoj izgradnji i nadogradnji, u čast po/morskim heroinama koje su unatoč predrasudama i zabranama plovile morima, gradile brodove i istraživale morski svijet; od gusarskih kraljica i gusarica, moreplovki i brodograditeljica koje su se od vremena prije nove ere pa sve do 20.st najčešće prerušavale u muškarce zbog dobro nam znanog uvjerenja da je “žena nesreća na brodu”, pa sve do pionirki 20.stoljeća koje su samostalno oplovljavale planetu, sudjelovale u utrkama, elektrozavarivale brodove tijekom svjetskih ratova, izborile se za prava na školovanje i rad i u tehničkim strukama, te kao inženjerke i obrazovane pomorske arhitektice konstruirale i dizajnirale brodove, kao obrazovane pomorkinje, kapetanice i časnice upravljale brodovima i plovile morima, te kao obrazovane znanstvenice sudjelovale u utemeljenju znanosti o moru, istraživanju i mapiranju oceana i morskog života te se kao aktivistice zauzimale za očuvanje i spašavanje morskog svijeta, i tako istovremeno doprinosile pomicanju granica i ravnopravnosti. Do sada sam od drva, većim dijelom recikliranog i epoxy smole, sagradila šest brodica, plovnih, dužine 4.5m, koje sam u sklopu performativnih akcija PORINUĆA, zajedno s brodskim kumama – iznimnim brodskim-morskim ženama, imenovala po povijesnim stvarnim heroinama: TEUTA, SLAVA LUNARDOVA, MARY LACY, JEANNE BARET, RACHAEL PARSONS, ELLEN MACARTHUR. Za izložbu u ARL LAZARETI – GALERIJA OTOK ću sagraditi brodicu u čast svjetioničarki s Dakse, iz 1901.godine, EUDOKSIJI KUSTRIĆ. Brodicu ću sagraditi većim dijelom reciklirajući metle koje ćemo u Lazaretima u tu svrhu prikupiti od Dubrovkinja, Dubrovčana i gostiju. Jedna anegdota s metlom me zapravo isprovocirala tj. potakla da skroz samostalno – zaista sagradim svoj brod., tj. flotu brodica posvećenih po-morskim heroinama. Iza metle stoji veliko povijesno, ekonomsko i kulturno značenje, oduvijek je bila nezamjenjiv radni alat, simbol uglavnom kućanskog i “ženskog”, te obrtničkog rada (neizostavni alat starih zanatskih radionica), te simbol vještih žena ” Matea Šabić Sabljić