ARL logo
NOVOSTI

Od 3.12. do 15.12. u Galeriji Otok ugostili smo Dubrovačke likovne umjetnike s prigodnom predblagdanskom izložbom o trgovačkim lancima, trgovinama i konzumerizmu naslova „Sniženja i propusti“. 

Ivan Viđen o izložbi je u svom tekstu „Svođenje računa“ napisao ovako: 

„Kraj godine svakako je vrijeme za svođenje računa. U gradu u kojemu je obrtanje novca na najrazličitije načine prisutno (neki bi rekli, stoljećima) i u kojemu se iz ljetne sezone posljednjih godina sve brže prelazi u onu blagdansku – svođenje računa ima posebnu dimenziju. U gradu u kojemu je sve masivno i masovno i u kojemu je masovni turizam svakodnevica, nema ništa prirodnije nego primijetiti kako je i kupovanje masovno. (…) A masovna potrošnja svakako najbolje pokazuje svoju apsurdnost na svome vrhuncu i kada je na prvi pogled dobro kamuflirana: u predblagdansko vrijeme kada bi čovjek više no inače trebao biti posvećen nekom općem blagostanju i uzdizanju sebe kao kreativnog bića. Sve spomenuto pepoznalo je i dvanaest lanova Dubrovačke udruge likovnih umjetnika (…) i koji su na sedamnaest izloženih djela uočili i fiksirali pojedine situacije iz svuremenog trgovačkog, zapravo potrošačkog, života (i njihova značenja). (…) Izložena djela, od pojedinih prizora kupovine, preko duhovitih poigravanja sa značenjima (gotovo metafora), pa do dubljih refleksija na zadanu temu, suočavajući se, na primjer, s otuđenjem, taštinom, nejednakošću ili nepromišljenošću, ukazuju na neminovnost zaključka da je današnji svijet u stalnome pokretu (nemiru?) i da je dinamika obrtaja (novca, proizvoda, proizvodnje, događanja…) uvelika i dinamika života. (…) No svi su u suglasju s naslovom izložbe koji posjeća da se čovjek trčeći za sniženjem katkad i unižava, a želeći uhvatiti propust često i napravi propust“. 

Svoje radove su izložili sljedeći umjetnici: Josipa Vlašić, Karja Tolja, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Marta Baće, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nino Dubčić, Robert Kralj, Silvija Sikavica i Valter Kožul.