ARL logo
NOVOSTI

U ponedjeljak 16. svibnja na Sceni Karantena Art radionice Lazareti gostuje predstava “Ti si prvi hrabar” nastala prema dramskom tekstu Espija Tomičića, a u režiji Ivana Penovića.

TI SI PRVI HRABAR 
autor teksta: Espi Tomičić
redatelj: Ivan Penović
izvode: Pavle Matuško, Toma Medvešek, Bernard Tomić
kostimografkinja: Ana Fucijaš
asistentica kostimografkinje: Tina Spahija
autori glazbe: Karlo Mrkša i Filip Triplat
fotografije: Karla Jurić
produkcija: Umjetnička organizacija Punctum i KunstTeatarPredstava

„Ti si prvi hrabar“ u režiji Ivana Penovića nastala je prema dramskom tekstu Espi Tomičića čija je radnja smještena u zagrebačkom kvartu na periferiji grada. Ideja pisanja teksta proizašla je iz želje da u likovima koji ne žele biti dio dramskog teksta pronađemo motivaciju za njihovo sudjelovanje. Na pozornicu tako dovodimo dečke s kvarta koji tamo, tekstualno, završavaju slučajno, a čija se svjesnost o kazališnom procesu i izvedbi događa kroz trajanje same predstave. Njihova se glumačka igra, i želja da nešto kažu, pojačava kako tekst odmiče kraju.
Ovo nije priča o katarzičnom pronalasku smisla života u ispravnosti i poštivanju zakona, ovo je bljeskoviti prikaz jedne generacije i njezinih pripadnika koji su odrasli na ulici. Pitanje kvarta, kao najbitnijeg mjesta postojanja u odrastanju, otvaralo se kao ključno kroz cijeli proces pisanja, a kroz likove se nastojalo opisati kvart kao enklavu koja nestaje i doživljava neku vrstu raspada našim sazrijevanjem. Jesu li se zaista svi kvartovi promijenili nakon svake generacije stasale u njima ili je upravo sazrijevanje ono što ubija kvart kakav smo živjeli?

Tekst, nastao po modelu likova uz koje je autor odrastao, čija je radnja smještena na zagrebačkom kvartu Vrbik, pokazuje muško prijateljstvo kroz čiji se odnos oslikava radnička klasa, a njihove sitne pljačke i kombinacije pokušaji su izmicanja siromaštvu u generacijskom nizu unutar obitelji. Okruženi emocionalno nedostupnim odraslima i bez podrške šire zajednice i institucija, njih trojica osuđeni su pobrinuti se jedan za drugoga. Zajedničko odrastanje i podrška u prijelaznim godinama (iz adolescencije u odraslu dob) ocrtava se u tekstu kao snažno muško prijateljstvo prožeto emocijama, svađama, podrškom, čuvanjem tajni, ali i kao neraskidiva nit zajedničkog kršenja zakona i, na samom kraju, naslućivanjem raspada prijateljstva kroz udaljavanje.

Hvala: Marko Mijatović, Teatar Lero, Dubrovačke ljetne igre

Ulaz otvaramo u 20:30 h; cijena ulaznice 40 kn, cijena za učenike, studente, umirovljenike, nezaposlene… 20 kn. 

Rezervacije i informacije na arl@arl.hr ili u inbox naše FB stranice @ARL.Dbk