ARL logo
NOVOSTI

UZMI PROSTOR: Umjetničko-sakupljačka akcija “Skupljamo čekiće”
14.11. – 1.12.2023., lađa X

Art radionica Lazareti tijekom studenog se pridružila sakupljačko-umjetničkoj akciji umjetnice Matee Šabić Sabljić, a koja koja zaziva budući Muzej korčulanske brodogradnje.

U rujnu 2023. vizualna umjetnica Matea Šabić Sabljić pozvala je Korčulanke i Korčulane na sudjelovanje u umjetničkoj akciji „SVAKO UZIMANJE ALATA U RUKE ČIN JE POŠTENJA“, želeći zazvati slavnu korčulansku brodograditeljsku prošlost i parafrazirajući agitaciju Vlada Marteka: „Svako uzimanje pisaljke u ruku, čin je poštenja“. Korčulani, Korčulanke, gosti i prijatelji su na mjesto Starog korčulanskog škvara, na današnjem spomeniku Bernarda Bernardia donijeli svoje čekiće te je time odzvanjala lupa čekića koji su sagradili nebrojeno brodova. Čekići su se skupljali od Zagreba do Dubrovnika, a zatim je umjetnica 6.12. u Korčuli od prikupljenih čekića instalirala site-specific polimedijsku instalaciju „ZAZIV MUZEJA KORČULANSKE BRODOGRADNJE“.

„Želimo „uškvariti“ značaj korčulanskih škvarova….kolektivna memorija izgradnje tisuću brodova je zapisana u rukama….treba se prisjetit…zakucat brokvu po brokvu…dasku po dasku…brod po brod…značaj korčulanske brodogradnje uokvirit, „uškvariti“ Muzejom oko kojeg će se stvarati novi brodovi i novi meštri..meštar po meštar…meštrica po meštrica…“

Uz organizaciju: KaP – Korčula i UIII / AIIR