ARL logo
NOVOSTI

Ovog smo ljeta smo započeli ciklus radionica raznih oblika zvučnih šetnji. Osim soundwalka, istraživali smo i mogućnosti radiowalka, intimnog radija u hodu u kojem se kazališna predstava zbiva između teksta koji se sluša u slušalicama, krajolika kojim se hoda i misli samog šetača. Radionice je vodila PAVLICA BAJSIĆ BRAZZODURO.

U nedjelju 10. 10. predstavili smo prve tri zvučne šetnje na kojima smo radili na radionici (od ukupno osam), a budući je to bilo prvo javno pokazivanje i slušanje snimljenih materijala i budući smo prvi puta koristili aplikaciju za soundwalk echoes.xyz, prvu zvučnu šetnju smo nazvali probom.

Prošetali smo kroz tri zvučna đira:
1. Ursula Burger: ‘My private Dubrovnik’
Istraživanje forme radiowalka kroz nekoliko urona u prošlost.
Lokacije: Početak šetnje. Porporela – kroz luku – Kapetaniju -kroz Posat na Ploče – Gimnazija, Lazareti – preko Ploča do Hotela Argentina.

2. Ben Cain: ‘Enormous Wealth’

Prije nekoliko godina UNESCO je upozorio da Dubrovniku prijeti opasnost gubitka statusa zaštićene svjetske baštine zbog prevelikog broja turista. “Dubrovniku prijeti opasnost gubitka statusa zaštićene svjetske baštine zbog prevelikog broja turista” – to bi mogao biti dobar plakat, jedinstveni slogan na više jezika, postavljen po cijelom gradu. Došlo bi do negativne reakcije. Ovo su sam naglas izgovoreni podsjetnici samome sebi dok šetamo glavnom gradskom ulicom. Dok ovlaš čujemo glasove na ulici, promatramo stvari koje se prodaju i kupuje, prisjećajući se povijesti Zadružnog pokreta, razmišljajući o plimi i oseki grada kroz posljednjih nekoliko godina, tekst razmatra kako i zašto je Dubrovnik privlačan određenim demografskim skupinama.

Lokacija: Stradun, početak Vrata od Pila ili Vrata od Ploča

3. Marija Grazio: ‘Danče, Stradun, Lokrum’

Lokacija: Vješala (Parkiralište Gradac) preko Straduna, Otok Lokrum

Gradovima koji izmiču pogledima.

Gradovima koji postoje samo u frekvencijama naših misli. Gradovima koji se ne mogu vratiti ali ne mogu niti nestati. Ranjenim gradovima. Gladnim gradovima. Gradovima na koljenima. Bijesnim gradovima kao i gradovima običnim, pitomim, mekanim, od proljeća još podatnim, ljepljivim, ljubavnim. Te onim gradovima koji će se, iz prašine naših dimnjaka i kostiju, tek uzdići.

Utišaj se dakle. I hodaj njihovim ulicama, nogu pred nogu.

Pavlica Bajsić Brazzoduro

Uskoro slijedi još zvučnih šetnji drugih polaznika radionice u Gradu, Konavlima, Cavtatu. A realizirane šetnje su dostupne kroz aplikaciju echoes.xyz, a možemo vam ih poslati putem googledrive linka (pišite nam na arl@arl.hr).
Tehničke upute:
1. na mobitele instalirajte aplikaciju Echoes.xyz (aplikacija je besplatna https://explore.echoes.xyz)
2. u postavkama na mobitelu uključite lokacije (locations)
3. pokrenite aplikaciju Echoes na mobitelima
4. aplikacija automatski pronalazi dostupne zvučne šetnje
5. potražite naslove naših šetnji
6. šetnje nisu podatkovno teške, mogu se streamati, ako imamo mobilne podatke, ako ne mogu se ranije skinuti na mobitel kad smo pri nekom wi-fiju i potom slušati offline kad smo na lokacijama
7. dođite na mjesto početka šetnje i kliknite na start
8. koristite OBAVEZNO SLUŠALICE i namjestite glasnoću; savjetujemo da ISKLJUČITE notifikacije ostalih aplikacija jer će vam to uništiti doživljaj

Radionica zvučnih šetnji realizirana je u sklopu pogramske linije Grad je mrtav. Živio Grad! koja 2021. nosi naziv O/be/zvučeni grad i uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.