ARL logo
NOVOSTI

HRVOSLAVA BRKUŠIĆ i HRVOJE NIKŠIĆ postavit će svoj novi audio i video rad radnog naziva »ZVUČNI OBJEKT – DUBROVNIK«.
Instalacija će u Galeriji Otok biti postavljena od četvrtka 7. do subote 9. listopada, a može se posjetit od 11 do 21 h. 

Polazište rada je promišljanje zvučnog krajolika koji nas okružuje i kojeg smo dio. Kako nas oblikuje i koliko mi kao sudionici utječemo na njegov karakter? Dubrovnik svojim oblikom zanimljiv je “zvučni objekt“. Sam Grad, u kojem smo se najviše zadržali, arhitekturom malih ulica koje se račvaju iz glavne ulice (Straduna), opasan zidinama koje vraćaju odjek zvuka, zidinama koje dijele akustiku na zvukove unutra i zvukove vani, gradi zanimljivu zvučnu kulisu. 
Kulisa, prema francuskoj riječi coulisse, prema coulis: koji klizi, klizeći dekorativni element na pozornici u kazalištu kojim se predočuje određeni ambijent nam je inspiracija za rad.
Gradeći zvučne kulise koje se isprepleću u kružnom putanju (klizanju) kroz zvučnu mrežu dozvoljavamo slušaocu da bude dio dokumentarnog i fiktivnog ambijenta. Ambijenta koji je u stalnoj mijeni baš kao i naš zvučni ambijent kojeg smo dijelom u svakodnevnom životu. Snimajući Dubrovnik, povezali smo ga za zvukovima Rima iz naše osobne arhive. Stavljajući te zvukove u relaciju, slušali smo koliko su isti, koliko se turističke prijestolnice Mediterana gotovo ne razlikuju jer u njima prevladava mnoštvo jezika, koraka, kotačića kofera, pribora za jelo, Elevate glazbe, plastičnih vrećica, škljocanja fotoaparata, glas turističkog vodiča koji isplivava iz žamora ljudi, … Gotovo identični u sadržaju izdvajaju ih samo arhitekturom različite veličine prostora, frekventni prolasci sirene hitne pomoći ili policije karakteristični za veće gradove, porcije dubokih frekvencija gradske buke, svakodnevni život njihovih stanovnika koji je u drugom, manje čujnom planu. Poput frekvencijskog spektra kratkog vala na radiju dok plovimo radio stanicama i ovdje tako doživljavamo grad. Centar je sjecište različitih jezika, sve manje čujemo autentičnog, sve manje autentičnom pripada.
Čiope snimljene u vrijeme nedavne karantene odjednom bistro odzvanjaju gradom, gradska tišina daje im mogućnost odjeka i zvučnog razvoja unutar zidina. Čiope su i glavni motiv naše instalacije koje kruže i nagovještavaju promjene kulise, iz realne u fiktivnu i obratno. 
Koliko smo svjesni našeg zvučnog ambijenta, ali još važnije koliko smo svjesni vlastitog utjecaja na njega?

Rad je nastao u sklopu pogramske linije Grad je mrtav. Živio Grad! koja 2021. nosi naziv O/be/zvučeni grad i uz podršku Ministarstva kulture i medija RH.